iOS 17 omogućava kloniranje glasa

Nova značajka Osobni glas omogućuje pohranu kopije glasa korisnika na iPhone za daljnje korištenje tijekom telefonskih poziva ili putem FaceTimea

Tomislav Stanković subota, 23. rujna 2023. u 12:40
📷 Image: Benny Bowden, Unsplash
Image: Benny Bowden, Unsplash

Apple je predstavio novu značajku koja dolazi s ažuriranjem na iOS 17, a radi na principu AI generatora glasa koji stvaraju glazbu, dok u ovom slučaju služe za kloniranje vlastitog glasa, prenosi CNET.

Značajka Osobni glas koristi AI za stvaranje kopije glasa i pohranu na telefon. Na taj način korisnici koji imaju poteškoća s govorom mogu komunicirati s drugima. Kako bi se kreirala kopija glasa, potrebno je odvojiti vrijeme za snimanje glasa i njegovu obradu.

Najprije je potrebno je otići u odjeljak Postavke/Pristupačnost/Osobni glas i odabrati Stvori osobni glas. Nakon što se odredi naziv glasa, potrebno je pritisnuti gumb za snimanje te čitati fraze sa ekrana. Pojavit će se ukupno 150 rečenica koje je potrebno razgovijetno pročitati naglas.

Ukoliko nešto pogrešno pročitate, moguće je ponovno pritisnuti gumb za snimanje kako bi se fraza ispočetka snimila. Za ukupno snimanje potrebno je odvojiti 30-ak minuta vremena.

Jednom kada je snimanje završeno, osobni glas će se početi stvarati. Kako bi se prikupljeni podaci obradili, za to će biti potrebno duže vrijeme, stoga treba osigurati da je uređaj na punjaču. Kada je obrada završena, na ekranu će se pojaviti obavijest da je Osobni glas spreman za uporabu. Nakon što primite takvu obavijest, može ga se testirati na način da se ponovno ode na Postavke/Pristupačnost/Govor uživo i zatim u odjeljku Glasovi odabrati svoj osobni glas koji bi se trebao pojaviti na vrhu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CNET (@cnet)

Kako bi se testirao novi glas, potrebno je otići u odjeljak Govor uživo i ondje napisati određenu frazu koju želite da kopija glasa izgovori. Nakon toga trebali biste čuti kako klonirani glas izgovara napisanu frazu. Ova značajka moći će se koristiti tijekom telefonskih poziva ili putem FaceTimea.

Moguće je dodati omiljene fraze u odjeljku Postavke/Govor uživo/Omiljene fraze kako biste dodali izraze koje želite da se pojave u odjeljku Govor uživo.

Apple navodi da je ova značajka nastala uzimajući u obzir privatnost i sigurnost. Iz tog razloga snimljeni i obrađeni glas je šifriran i sigurno pohranjen na uređaju na način da mu je moguće pristupiti putem Face ID-a, Touch ID-a, šifre ili lozinke uređaja.

Kada se Osobni glas dijeli na više uređaja, iCloud ga pohranjuje korištenjem end-to-end enkripcije. Osim toga, na svakom je uređaju moguće stvoriti više glasova.