Dekan FER-a: Mladi talenti trebaju iz Hrvatske raditi za cijeli svijet

Stoga se, pored ostaloga, FER zalaže za jaču internacionalizaciju i izlaganje izazovima konkurentnih stranih sveučilišta.

Miroslav Wranka srijeda, 4. rujna 2024. u 00:10
Vedran Bilas 📷 FER
Vedran Bilas FER

Treći susret nastavnika STEM-a na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), okupio je oko 200 nastavnika informatike, matematike, fizike, računalstva, stručnih predmeta u tehničkim školama te učitelje razredne nastave iz cijele Hrvatske. 

Cilj susreta bio je omogućiti nastavnicima osnovnih i srednjih škola unaprjeđenje kompetencija kroz predavanja i interaktivne radionice širokog spektra tema iz područja STEM-a.

Nastavnici su imali priliku istražiti mogućnosti suradnje s FER-om te razmijeniti ideje i iskustva s kolegama iz drugih dijelova Hrvatske. 

Prvi dio edukacije obuhvatio je predavanja prilagođena svim nastavničkim područjima, dok su popodnevne radionice bile fokusirane na specifične teme. 

Učitelji razredne nastave sudjelovali su u radionicama poput "AI iz kutije šibica" i "Fraktalni svijet", koje su predstavile aktivnosti primjenjive i u nižim razredima osnovne škole. 

Tijekom predavanja nastavnici su se upoznali i s primjenom robotskih tehnologija, mjerenjem meteoroloških podataka, umjetnom inteligencijom te strategijama za postizanje ugljične neutralnosti.

Dekan FER-a Vedran Bilas smatra kako naši mladi talenti trebaju iz Hrvatske raditi za cijeli svijet i da to rade najbolje na svijetu. Stoga se, pored ostaloga, FER zalaže za jaču internacionalizaciju i izlaganje izazovima konkurentnih stranih sveučilišta.