Galileov zemaljski segment nadograđen na System Build 2.0. bez prekida rada

Preko 200 stručnjaka iz ESA-e (European Space Agency), EUSPA-e i europske industrije u 4 Galileo centra i 7 vanjskih entiteta nadogradili su Galileov složeni zemaljski sustav bez prekida rada

Gorden Knezović srijeda, 12. lipnja 2024. u 11:05

U složenom pothvatu koordinacije i preciznosti u kojem je zamijenjeno ili postavljeno 400 uređaja sustava, i nakon pet mjeseci testiranja, Galileov zemaljski segment nadograđen je na System Build 2.0.

S 30 satelita u orbiti, Galileo je najprecizniji satelitski navigacijski sustav (GNNS) na svijetu, koji milijardama korisnika diljem svijeta pruža točnost na razini metra. U središtu sustava Galileo je njegov zemaljski segment, najsloženiji takav sustav u svijetu, kvalificiran i postavljen u Europi. 

Dva kontrolna centra, dva sigurnosna nadzorna centra, sedam uslužnih entiteta i globalna mreža uzlaznih i senzorskih stanica bitni su za Galileo: oni generiraju navigacijsku poruku Galilea, drže satelite na vrijeme, određuju njihov položaj i osjećaju moguće pomicanje, obrađuju podatke i pratiti pouzdanost konstelacije.

Kako je Galileova prva generacija bila blizu završetka, zemaljski segment zahtijevao je nadogradnju na System Build 2.0 kako bi se unijela kritična poboljšanja u sustav, posebno za uvođenje javne regulirane usluge (PRS), koja pruža vrlo precizne i robusne šifrirane signale za ovlašteni državni korisnici.

11. ožujka u 13:39 GMT/14:39 CET korisnicima je poslana prva Galileo navigacijska poruka iz nove verzije zemaljskog segmenta. Nadogradnja Kontrolnih centara uspješno je završena 26. ožujka, nakon čega je uslijedila nadogradnja Sigurnosno nadzornih centara, zaključena 10.  travnja. Novi PRS Signal-in-Space prvi put je emitiran 12. travnja.

Migracija nije imala nikakvog utjecaja na korisnike Open Servicea, a stabilnost emitiranog Galileo signala tijekom migracije bila je izvrsna. Sada se postavljaju posljednji dijelovi slagalice, a nadogradnji se pridružuju uplink i senzorske stanice.

Migracija System Build 2.0 kulminacija je godina priprema i veliki korak naprijed za europsku satelitsku navigaciju. Ova nadogradnja donosi poboljšanu robusnost segmentu zemaljske misije Galileo, dodane sigurnosne mogućnosti sigurnosnim operativnim centrima i pojačanu kibernetičku zaštitu. Promjena također omogućuje sustavu rast i prilagođavanje novim Galileo arhitekturama koje donosi druga generacija Galilea.

Galileo je najprecizniji satelitski navigacijski sustav na svijetu, koji opslužuje više od četiri milijarde korisnika pametnih telefona širom svijeta od ulaska u otvorenu uslugu 2017. Svi pametni telefoni koji se prodaju na jedinstvenom europskom tržištu sada imaju zajamčenu podršku za Galileo. Osim toga, Galileo čini razliku u područjima željeznice, pomorstva, poljoprivrede, financijskih usluga i operacija spašavanja.

Vodećim programom EU-a, Galileo upravlja i financira Europska komisija. Od svog početka, ESA vodi projektiranje, razvoj i kvalifikaciju svemirskih i zemaljskih sustava, kao i nabavu lansiranja. ESA-i su također povjerene istraživačke i razvojne aktivnosti za budućnost Galilea u okviru EU programa Horizon Europe. Agencija EU za svemirski program (EUSPA) djeluje kao pružatelj usluga, nadzirući tržište i potrebe aplikacija te zatvarajući krug s korisnicima.