MSI G274QPF-QD je gaming model s Quantum Dot tehnologijom, IPS panelom i 170 Hz

MSI nudi ovaj monitor kao esports model mada stopa osvježavanja ekrana od 170 Hz nije među višima u kategoriji. Radi se o monitoru s Rapid IPS panelom, podrškom za FreeSync i G-Sync i solidnom opremom

Bug.hr utorak, 9. travnja 2024. u 14:36
SPECIFIKACIJE – MSI G274QPF-QD
Ekran 27'' (2560 x 1440) / 170 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  IPS/LED
Kontrast/Svjetlina 1000:1 / 300 cd/m2
Vrijeme odziva  1 ms
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori 2x HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, USB-C, 3,5 mm audio

Prema istraživanju koje je proveo Steam i u 2024. godini najviše se igara igra na Full HD rezoluciji iako su odavno dostupni nabrijani 4K modeli. Druga najpopularnija kategorija su 1440p ekrani koji ujedno i najviše rastu. Oni i dalje nude najbolji omjer detalja i snage koju traže od grafičkih kartica, a novije kartice ujedno mogu ponuditi visok broj FPS-a. MSI je G74QPD-QD ponudio kao esports monitor iako na tržištu ima niz modela s 240 i čak višim stopama osvježavanja ekrana, ali ne i s dodatkom Quantum Dot tehnologije.

Gaming namjena vidljiva je u agresivnijem dizajnu. Iza je to pogotovo istaknuto unatoč izostanku RGB elemenata. Zato su tu MSI logo i crveni joystick za upravljanje izbornicima
Gaming namjena vidljiva je u agresivnijem dizajnu. Iza je to pogotovo istaknuto unatoč izostanku RGB elemenata. Zato su tu MSI logo i crveni joystick za upravljanje izbornicima

Vizualno se na prvu vidi jasna gaming namjena ovog modela. Pravokutna metalna baza i robusni stalak na mjestu drže plastično kućište monitora koje straga ima MSI logo i crveni joystick za upravljanje OSD izbornikom koji ujedno služi kao tipka za paljenje i gašenje. Nestalo je RGB osvjetljenje straga u odnosu na prošlu generaciju. Zato se nude bogate opcije podešavanja poput onog po visini, naginjanja naprijed natrag, zakretanja i pivot način rada.

S prednje strane prati se trend skoro nepostojećih okvira oko panela osim na donjoj strani gdje se na nešto debljoj bradi smjestio MSI logo. Edge ot Edge dizajn prvenstveno je namijenjen za multi monitor setup u kojem rubovi ekrana neće smetati. Monitor ima Rapid IPS panel što je marketinški naziv za dobar odziv od 1 ms. Kao i ostali IPS paneli, nudi se vrlo dobar prikaz boja s 93% pokrivenosti Adobe RGB i 95% DCI-P3 spektra što ga čini zanimljivim i za kreativce. Ekran ima svjetlinu od 300 cd/m2, a u HDR načinu ona ide i preko 400. Jedan od glavnih featurea je Quantum Dot sloj koji pomaže u boljem prikazu boja. Kontrast je  dalje klasični za IPS tehnologiju i iznosi 1000:1, a prikaz crne je druga boljka ovih panela.

IPS monitor s Quantum Dot nanoslojem ima 170 Hz, brz odziv i odlične kutove gledanja
IPS monitor s Quantum Dot nanoslojem ima 170 Hz, brz odziv i odlične kutove gledanja

Osim 1440p rezolucije, igračima će se svidjeti 170 Hz osvježavanja ekrana, a podržane su tehnologije Adobe FreeSync i Nvidia G-Sync, a u promjenjivoj stopi osvježavanja ekrana uživat će i konzolaši koji doduše mogu na 120 Hz dobiti maksimalno Full HD razlučivost na ovom modelu. Od sučelja su tu dva HDMI 2.0 koji maksimalno može isporučiti 144 Hz te DisplayPort 1.4 koji će biti prva opcija za gamere. Tu je još i USB C s podrškom za alternativni DisplayPort te 3,5 mm utor za slušalice.

Cijena ovog modela na MSI stranicama je 299 dolara, a kod nas još široko dostupan iako ga se može u pojedinim web trgovinama nabaviti za 465 eura. Kombinacija Quantum Dot tehnologije, IPS panela s brzim odzivom i 170 Hz uz podršku za sve aktualne gaming tehnologije čine ovo zanimljivim odabirom za gaming i esports publiku, pogotovo ako cijena padne dolaskom u veći broj domaćih trgovina.