Prodaja rabljenih pametnih telefona i dalje nadmašuje nove uređaje

Najnovije istraživanje CCS Insighta pokazalo je da je organizirano tržište rabljenih pametnih telefona u drugom tromjesečju 2024. godine (Q2 2024) zabilježilo međugodišnji rast od 7%

Gorden Knezović ponedjeljak, 30. rujna 2024. u 10:30

CCS Insight taj rast pripisuje tekućem gospodarskom oporavku u većini regija kako se financijska situacija potrošača postupno poboljšava.

Apple lider

Istraživanje naglašava da Apple ostaje dominantna robna marka na organiziranom sekundarnom tržištu, s procijenjenih 17 milijuna iPhonea isporučenih u Q2 2024. To je doprinijelo 62% ukupnog volumena, s posebnom snagom u Sjevernoj Americi. Samsung je bio drugi po veličini brend, sa snažnim rezultatima u Latinskoj Americi, Europi, Bliskom istoku i Africi.

Rast isporuka, pad vrijednosti

Iako su isporuke uređaja porasle, vrijednost organiziranog sekundarnog tržišta pala je za 13% na 7,7 milijardi američkih dolara. To se uglavnom svodi na stalnu popularnost starijih uređaja u kombinaciji modela kao što je iPhone 11, čija je cijena brzo pala, ali još uvijek doprinosi značajnom udjelu isporuka.

Potražnja za Appleovim nedavno predstavljenim iPhoneom 16 ima potencijal potaknuti ciklus nadogradnje na primarnom tržištu pametnih telefona. To će rezultirati valom razmijenjenih iPhonea koji će doći do tržišta rabljenih i pružiti poticaj za ponudu, što je i dalje jedan od najvećih izazova s ​​kojima se tržište suočava. Masovniji prijelaz korisnika na najnoviji model mogao bi rezultirati poplavom iPhone 12, 13 pa čak i 14 uređaja koji će doći do organiziranog sekundarnog tržišta.

Problem USB-C

Još jedna ključna dinamika tržišta rabljenih uređaja doći će od nadolazeće Direktiva o radijskoj opremi u EU. Zakazano za 28. prosinca ove godine, uredba će zahtijevati da svi uređaji podržavaju USB-C, s namjerom smanjenja e-otpada zabranom vlasničkih punjača.

Ova će regulativa utjecati na primarno i sekundarno tržište, a CCS Insight procjenjuje da više od 60% europskog tržišta rabljenih pametnih telefona neće podržavati USB-C kada odluka stupi na snagu. Iako se zabrana odnosi samo na uvezene modele, CCS Insight predviđa da će 2025. godine ovo smanjiti dvije od pet jedinica iz ponude, odnosno 8 milijuna pametnih telefona, u vrijednosti od 2 milijarde eura u prodaji.

Europa najveći uvoznik

CCS Insight primjećuje da je Europa najveći uvoznik rabljenih telefona, prvenstveno iz SAD-a te Japana i Singapura. Bryant dodaje: „Ova situacija pokazuje europsku ovisnost o uređajima iz drugih regija i, u konačnici, nekružno ponašanje potrošača i kanala u Europi unatoč njihovoj predanosti inicijativama održivosti. Europska telekomunikacijska industrija shvaća da se mora pozabaviti problemom niske trgovine u cijeloj regiji, ali je još uvijek daleko od brzine u SAD-u i u Japanu, koji ostvaruju mnogo veće količine”.

U ovoj godini CCS Insight očekuje da će obujam prodaje na organiziranom sekundarnom tržištu pametnih telefona biti bolji od 2023. godine, ali uz značajne varijacije po regijama. Primjetno je da će rast iz godine u godinu nadmašiti tržište novih uređaja jer potrošači i dalje vide prednosti kupnje rabljene tehnologije radi uštede novca i zaštite okoliša.