Appleu prvih 7 mjesta na globalnoj listi 10 najprodavanijih smartphonea

Prema Global Monthly Handset Model Sales Trackeru Counterpoint Researcha, Apple je po prvi put zauzeo prvih sedam pozicija na globalnoj listi najprodavanijih pametnih telefona u 2023. godini

Mreža petak, 23. veljače 2024. u 11:08
📷 Counterpoint Research
Counterpoint Research

Samsungu pripadaju preostala tri mjesta na listi, što je povećanje od jednog mjesta u odnosu na listu iz 2022. godine. Na listi nije bilo drugih proizvođača od 2021. godine. Kombinirani tržišni udio 10 najboljih pametnih telefona dosegao je najviši ikada od 20% u 2023. godini, u odnosu na 19% u 2022. godinu.

📷 Pexels
Pexels

Dominacija iPhonea

Appleov iPhone 14 bio je najprodavaniji pametni telefon 2023. godine, a SAD i Kina čine polovicu njegove prodaje. Model je doprinio 19% ukupne prodaje iPhonea za 2023. godinu, što je pad od 28% udjela najprodavanijeg iPhonea 13 iz 2022. godine. Ograničena razlika između iPhonea 13 i iPhonea 14 dovela je do slabijeg prihvaćanja osnovne varijante i povećane prodaje varijanti iPhonea Pro, koje nude značajne nadogradnje poput Dynamic Islanda, naprednijeg čipseta i veće stope osvježavanja zaslona. Serija iPhone 15 zauzela je prva tri mjesta na globalnoj listi bestselera za četvrto tromjesečje 2023. godine, a iPhone 15 Pro Max postao je najprodavaniji pametni telefon.

Appleova ukupna prodaja ostala je nepromijenjena u 2023. godini iako su glavni konkurenti pali. Ta je stabilnost djelomično rezultat značajnog poticaja tržišta u razvoju poput Indije i Bliskog istoka i Afrike (MEA). Godine 2023. Indija je postala peto tržište pametnih telefona koje je premašilo 10 milijuna prodanih jedinica iPhonea u jednoj godini, naglašavajući sve veću važnost tržišta za Apple. Ti čimbenici doprinijeli su prodaji serije iPhone 15 koja je bila jednaka performansama serije iPhone 14 2022. godine.

Appleov iPhone 13, najstariji model na ljestvici, zadržao je četvrtu poziciju s dvoznamenkastim međugodišnjim rastom količine u Japanu i Indiji. Promocije mobilnih operatera u Japanu potaknule su prodaju starijih iPhonea u odnosu na noviju generaciju, dok je u Indiji zbog svoje ponude iPhone 13 postao popularan izbor.

📷 Trusted Reviews
Trusted Reviews

I LTE smartphonei bili aktualni

Samsungova proračunska serija A zauzela je tri mjesta na popisu top-10 zahvaljujući snažnoj ponudi vrijednosti i prisutnosti u različitim zemljopisnim područjima i kategorijama kupaca. Samsung Galaxy A14 5G osigurao je osmo mjesto zahvaljujući visokoj prodaji u SAD-u i Indiji. Naime, to je bio najprodavaniji pametni telefon u Indiji za 2023. godinu. Jedini pametni telefoni s LTE-om na popisu, Samsung Galaxy A04e i A14 4G osigurali su preostala dva mjesta zahvaljujući svojoj pristupačnosti koja je potaknula prodaju na tržištima u razvoju kao što su Brazil, Indija, Meksiko i Indonezija.

Očekujemo da će 10 najprodavanijih pametnih telefona u 2024. godini predstavljati veći udio u ukupnoj prodaji pametnih telefona jer se proizvođači usredotočuju na manje portfelje. Nadalje, očekujemo da će kineski brendovi ući na popis. A s obzirom na to da proizvođači sve više lansiraju modele samo s 5G, 10 najboljih u 2024. vjerojatno će biti samo s 5G.