Microsoftov veteran Pavan Davaluri preuzima Windowse

Davuluri je u Microsoftu od 2001. godine. Bio je je korporativni potpredsjednik nešto manje od tri godine.

Miroslav Wranka četvrtak, 28. ožujka 2024. u 09:15
📷 Clint Patterson (Unsplash)
Clint Patterson (Unsplash)

Microsoft je na čelo timova zaduženih za operativni sustav Windows i uređaje iz serije Surface postavio veterana Pavana Davulurija
Na toj će poziciji zamijeniti Panosa Panaya, koji je prošle jeseni prešao u Amazon.

Davuluri je u Microsoftu od 2001. godine. Bio je je korporativni potpredsjednik nešto manje od tri godine.

Windows je i dalje jedan od ključnih dijelova Microsoftovog poslovanja, između ostalog i zato što njegovi klijenti često uzimaju u obzir svoje oslanjanje na taj operativni sustav pri odluci o izboru infrastrukture u računalnom oblaku.

To i dalje stoji, iako Microsoft i druge tvrtke težište pokušavaju prebaciti na generativnu umjetnu inteligenciju, nastojeći iskoristiti povećano zanimanje za taj segment. 

Prije tjedan dana Microsoft je zaposlio bivšeg suosnivača DeepMinda Mustafu Suleymana kao voditelja Microsoft AI-ja. 

Izvršni direktor oglašavanja i web usluga Mikhail Parakhin i njegov odjel, u kojem se radi na razvoju tražilice Bing i preglednika Edge, bit će dio Microsofta AI.

Parakhinu - koji će, kako je priopćeno, "istraživati nove uloge" - nadređen će biti Kevin Scott, Microsoftov šef tehnike.

Jordi Ribas vodit će Search, Maps i Platforms, a Rukmini Iyer oglašavanje. Mike Davidson nastavlja voditi dizajn. Surađivat će s Davalurijem na prilagodbi dizajna Windowsa.

Tim za Windows će općenito nastaviti blisko surađivati s timom Microsoft AI.

Microsoft je prošlog tjedna otkrio svoja prva računala Surface s tipkom Copilot za brzi pristup robotu za brbljanje s umjetnom inteligencijom u Windowsima.