FTX će isplatiti vjerovnike s kamatama?

Ogromna većina vjerovnika trebala bi dobiti 118 posto iznosa svojih dopuštenih potraživanja.

Mreža nedjelja, 12. svibnja 2024. u 13:05
📷 André François McKenzie (Unsplash)
André François McKenzie (Unsplash)

FTX je stečajnom sudu podnio plan za isplatu vjerovnicima koji su držali kriptovalutu na posrnuloj kriptomjenjačnici. 

Velika većina kupaca namjerava dobiti svoj novac natrag s kamatama, iako su oni (i dužnici) propustili velike dobitke na kripto tržištu od dramatičnog kolapsa FTX-a u studenom 2022. godine.

Cijena bitcoina od tada se više nego utrostručila.

FTX ima za cilj u potpunosti isplatiti nevladine vjerovnike na temelju vrijednosti njihovih potraživanja koju je utvrdio stečajni sud. 

To znači kako će 98 posto vjerovnika (oni koji imaju do 50.000 američkih dolara potraživanja) dobiti 118 posto iznosa svojih dopuštenih potraživanja. 

Drugi će vjerovnici dobiti svoj novac natrag, plus ono što FTX opisuje kao milijarde dolara naknade "za vremensku vrijednost svojih ulaganja".

Državni vjerovnici u redu su za isplatu uz kamatu od devet posto. Porezna uprava i Ministarstvo pravosuđa među dionicima su s kojima je FTX sklopio nagodbe.

Dobije li plan zeleno svjetlo, FTX će moći riješiti sporove s privatnim i državnim dionicima "bez skupih i dugotrajnih parnica".

Ukupno, FTX kaže da će moći podijeliti između 14,5 i 16,3 milijardi USD u gotovini.

Odakle sav taj novac? 

Kad je FTX prije 17 mjeseci podnio zahtjev za stečaj s preustrojem, držao je samo 0,1 posto bitcoina i 1,2 posto ethereuma za koje su njegovi klijenti mislili kako ih ima.

U toj tvrtci tvrde kako su uspjeli monetizirati "izvanredno raznoliku zbirku imovine, od kojih su većina bila vlasnička ulaganja u vlasništvu poduzeća Alamedaor FTX Ventures ili tužbe u sudskim sporovima".

Imovina koju su izvršni direktor FTX-a John J. Ray III i njegov tim pronašli uključuje oko osam mlrd. USD u nekretninama, političkim donacijama i investicijama rizičnog kapitala.

Tvrtka je podnijela ažurirani plan reorganizacije samo nekoliko tjedana nakon što je suosnivač i bivši izvršni direktor Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora.

U studenom prošle godine je proglašen krivim za optužbe koje uključuju prijevaru i zavjeru za pranje novca.