Amerikanci i Nijemci uhvatili Rusa koji je mutio s milijunima u kriptovalutama

Roman Boss (poznat i kao Pikulev) optužen je za pranje novca i vođenje nelicenciranog posla prijenosa novca. No, omogućio je hakiranja, ransomware, prijevare i krađe identiteta, između ostalog.

Miroslav Wranka nedjelja, 11. kolovoza 2024. u 11:05
📷 Traxer (Unsplash)
Traxer (Unsplash)

Korisnici Cryptonatora, online digitalnog novčanika i mjenjačnice kriptovaluta, doživjeli su neugodno iznenađenje nakon što je taj servis zatvoren u kombiniranoj operaciji koju su vodili FBI, Internal Revenue Service (IRS) i njemačka policija.

Cryptonator omogućuje ljudima pohranjivanje kripto-kovanica na daljinu, prijenos sredstava i razmjenu kriptovaluta za druge vrste. Može biti korišten u legalne svrhe, ali racija sugerira kako tomu nije uvijek bilo tako. 

Prema svjedočenju specijalnog agenta IRS-a Justina Allena, adrese bitcoin novčanika koje kontrolira Cryptonator korištene su za slanje i primanje 71 milijuna američkih dolara od i do subjekata koji su pod američkim sankcijama. 

Dodatnih 54 mil. USD uključivalo je "hakirana ili ukradena sredstva", 25 mil. USD bilo je vezano uz mračna web tržišta ili prevarantske tvrtke, a više od osam mil. USD povezano s kampanjama ransomwarea.

Uhvatili ga prerušeni agenti 

Cryptonator je naplaćivao proviziju od 0,9 posto po transakciji. 

Izvršni direktor Cryptonatora Roman Boss (poznat i po prezimenu Pikulev) optužen je za pranje novca i vođenje nelicenciranog posla prijenosa novca. No, također je omogućio hakiranja, napade ransomwareom, prijevare i krađe identiteta, između ostalog. 

Riječ je o ruskom državljaninu koji živi u Njemačkoj. Mjenjačnicu je pokrenuo u prosincu 2013. godine, koristeći adresu e-pošte trucksale@gmail.com.

Razotkrio ga je prikriveni FBI-jev operativac, koji je putem računa na Cryptonatoru potrošio 4.915 USD na digcashu, tamnom web odredištu gdje se trguje ukradenim identifikacijskim zapisima. 

Sudski dokumenti navode kako je Boss omogućio tu kupnju putem Cryptonatora, rekavši agentu da su sve transakcije anonimne i da će se valuta "pomiješati" s njegove strane kako bi se prikrio njezin izvor.

U rujnu je još jedan agent FBI-ja, koji je djelovao tajno kao podružnica poznate skupine ransomwarea, navodno koristio Cryptonator račun kako bi kriminalcima ponudio fiktivne ukradene podatke u zamjenu za dio prihoda.

Taj je agent primio bitcoine u vrijednosti od 14.500 USD u dvije transakcije preko Cryptonatora.