Premium mobiteli, procesori za mini PC, letački upravljači za avio simulacije, fuzijske elektrane...

Uz veselo razigranu naslovnicu ulazimo u proljeće s isto tako vrlo šarolikim odabirom tema u travanjskom izdanju Buga

Miro Rosandić petak, 29. ožujka 2024. u 06:00

Ovaj mjesec odlučili smo središnju temu posvetiti trenutačno najboljim mobitelima na našem tržištu. I nema ih tako puno (preklopne nismo uključili), neki novi modeli iz premium klase tek će se pojaviti idućih mjeseci, pa tko odmah i sad želi najbolje i najnovije, bez obzira na cijenu, ali da je dostupno u Hrvatskoj, može birati tek između ovih uređaja (i njihovih izvedenica u raznim varijacijama) koje smo testirali i opisali za temu broja.

U novom Bugu dočekat će vas i tekstovi o brojnim hardverskim novitetima, poput AMD-ove grafičke kartice Radeon RX 7900 GRE, koja je odgovor na Nvidijinu seriju kartica Super. Na test smo dobili Gigabyteovu Gaming OC karticu, koja dolazi već tvornički overklokirana, a posjeduje vrlo dobro hlađenje Windforce i pruža odlične performanse.

Na test nam je došlo i zanimljivo stolno računalo Acer Orion Predator X, opremljeno vrhunskim komponentama i smješteno u prilično kompaktno kućište osebujna dizajna.

Svima onima koji su zainteresirani za minijaturna računala, bit će zanimljiv opis AMD-ovih procesora Ryzen 7 8700G i Ryzen 5 8600G, koji dolaze s integriranim grafičkim čipom i predstavljaju modernu i moćnu kombinaciju Zen 4 jezgri i RDNA3 grafičkih procesora. Autor teksta je iskusio kako ovi procesori mogu poslužiti i za igranje novih igara bez dodatne grafičke kartice, a kao stvoreni su za multimedijalna računala malih dimenzija.

Među recenzijama laptopa isticanje zaslužuje Asus ROG Zephyrus G16, koji svojim dizajnom, tankim kućištem i vrhunskim performansama predstavlja zanimljiv odabir i igračima i kreativcima. U recenziji je posebno pohvaljen OLED ekran s frekvencijom osvježavanja od 240 Hz. Cijena? Znate kako se kaže – o novcu se među gospodom ne razgovara…

Od softverskih tema korisno je pogledati što je u svojevrsnoj inventuri, koju je napravio Matija Gračanin, istaknuto među novim mogućnostima Windowsa 11 (23H2). Za neke, sitne a bitne, novotarije sigurno niste znali, a mogle bi vam biti korisne.

U posljednje vrijeme bilo je više objava vezanih uz europska istraživanja tehnoloških rješenja za fuzijske elektrane u kojima sudjeluju i hrvatski znanstvenici. Naš suradnik Dinko Kadi kontaktirao je neke od njih, porazgovarao o projektima u koje su uključeni, i složio opširan pregled s nizom fotografija nastalih u zagrebačkim industrijsko-istraživačkim pogonima, kako bi zorno prikazali na čemu se sve konkretno radi u Hrvatskoj.

Koncept pametnog doma uvelike ovisi o IoT (Internet stvari) uređajima, ali problem je to što oni još uvijek nemaju zajednički standard. Svi su svjesni tog problema, ali veliki je broj raznih kompanija uključen u cijelu priču, pa je trebalo mnogo vremena da bi se postigao dogovor. Izgleda da smo napokon na pragu rješenja – stvoren je novi standard Matter, o čemu piše Igor Ružić, naš suradnik iz Londona.

Površni pratitelji svijeta igara pomislili bi da su joystici prošlost. No postoje neki čudni ljudi koji obožavaju dozlaboga komplicirane igre, u kojima se, nama promatračima sa strane, ništa ni ne događa, znači, jasno je, govorim o avio simulacijama i pilotima u papučama. E, oni ne samo da koriste čudesno kompleksne upravljačke palice, već i letačke upravljače (yokes)! WTF? O čemu se radi i što sve postoji na tržištu, u kratkim crtama, na samo deset stranica, objašnjava, a tko bi drugi, nego Drago Galić.

Uvid u cjeloviti sadržaj Buga 377 možete pogledati ovdje, a novi broj je od danas dostupna na kioscima, kao i u digitalnom izdanju.