AI uči od profesionalnih novinara, a oni dobivaju moderne informacijske alate

Američki div generativne umjetne inteligencije OpenAI širi svoj utjecaj na europske medije partnerstvom s publikacijama Le Monde i Prisa Media, koje uključuju El Pais, Cinco Dias i El Huffpost

Mreža nedjelja, 17. ožujka 2024. u 14:15

Financijski detalji partnerstva nisu objavljeni. OpenAI se prošle godine također udružio s njemačkom multinacionalnom kompanijom Axel Springer i The Associated Press.

Prema dogovorenom partnerstvu OpenAI će moći koristiti sadržaj publikacija za obuku svojih AI modela. U nadolazećim mjesecima korisnici ChatGPT-a također će imati pristup sažecima sadržaja vijesti od izdavača i poveznicama na njihove izvorne članke, rekao je OpenAI u blogu u srijedu.

Do ugovora s nekima od vodećih europskih novinskih izdavača dolazi u vrijeme rasta tužbi za autorska prava

protiv AI tvrtki, uključujući najpoznatiju tužbu protiv OpenAI-ja od strane New York Timesa, koji tuži organizaciju zbog tvrdnji da su joj prekršena autorska prava za treniranje ChatGPT-a.

Dvosmjerna ulica

Cilj partnerstva je poboljšati iskustvo isporuke vijesti za korisnike ChatGPT-a pružanjem interaktivnog pristupa autoritativnom sadržaju vijesti i doprinosom obuci OpenAI modela. Suradnja bi trebala unaprijediti način pristupa vijestima čineći ih interaktivnijim i personaliziranijim iskustvom. Kroz OpenAI-jeve ChatGPT AI platforme pristupati će se renomiranim izvorima vijesti dobivati sažetke vijesti i izravne veze na cijele članke, štedeći korisnicima vrijeme koje bi proveli u pretragama. 

📷 Wikimedia
Wikimedia

Budućnost vijesti?

"U partnerstvu s Le Monde i Prisa Media, naš cilj je omogućiti korisnicima ChatGPT-a širom svijeta da se povežu s vijestima na nove načine koji su interaktivni i pronicljivi", rekao je glavni operativni direktor OpenAI-ja Brad Lightcap.

"Naše partnerstvo s OpenAI-jem strateški je potez kojim osiguravamo širenje pouzdanih informacija korisnicima umjetne inteligencije, čuvajući naš novinarski integritet i izvore prihoda u tom procesu", rekao je izvršni direktor Le Mondea Louis Dreyfus.

U međuvremenu, izvršni direktor Prisa Media Carlos Nunez nazvao je savez OpenAI "korakom prema budućnosti vijesti".

“Naša partnerstva naglašavaju našu viziju razvoja naprednih AI alata koji osnažuju industrije, kao što je novinarstvo, i rješavaju probleme koji su inače nedostižni”, naveo je OpenAI u objavi na blogu.

Nova partnerstva dolaze nakon što je Europski parlament u srijedu dao konačno odobrenje za najdalekosežnija svjetska pravila za upravljanje umjetnom inteligencijom, uključujući moćne sustave kao što je OpenAI-jev ChatGPT, koji ima ljudske mogućnosti za proizvodnju teksta, ali također može širiti dezinformacije.