Katastrofična klimatska točka preokreta bliže nam je nego što smo mislili

Naglo gašenje struja Atlantskog oceana koje bi velike dijelove Europe moglo staviti u duboko zamrzavanje čini se vjerojatnijim i izglednijim nego prije.

Miroslav Wranka utorak, 13. veljače 2024. u 07:05
📷 Hector John Periquin (Unsplash)
Hector John Periquin (Unsplash)

Nova složena računalna simulacija otkrila je moguću točku preokreta koja prijeti takvim razvojem događaja u budućnosti.

Grozomorni scenarij koji znanstvenicima već dulje kvari dobar san mogao bi biti ostvaren zbog topljenja ledenog pokrivača na Grenlandu, uslijed djelovanja globalnog zagrijavanja.

Od toga nas dijele još desetljeća, ako je i više od toga. Ali, dosad se procjenjivalo kako bi moglo biti riječ o stoljećima.

Istraživanje, u sklopu kojeg su po prvi put korištene složene simulacije i više čimbenika, prati snagu ključne ukupne cirkulacije oceana, koja usporava.

Kolaps struje AMOC (skraćenica za Atlantic Meridional Overturning Circulation) doveo bi do promjene vremenskih uvjeta diljem planeta jer bi time nestala jedna od ključnih klimatskih i oceanskih struja. 

Zbog toga bi moglo doći do pada prosječne temperature na sjeverozapadu Europe za pet do 15 Celzijusovih stupnjeva. Arktički led proširio bi se daleko više na jug, podigao temperature na južnoj hemisferi, promijenio globalne obrasce kiše i poremetio tijek rijeke Amazon. Sve skupa bi moglo dovesti do nestašice hrane i vode na globalnoj razini.

Članak o istraživanju je objavljen u časopisu Science Advances.