Ookla vodič za Wi-Fi i mobilne performanse u zračnim lukama u svijetu

Za one koji putuju po svijetu zrakoplovima jedna od važnijih informacija jeste kvaliteta Wi-Fi veze posebno u zračnim lukama

Gorden Knezović ponedjeljak, 1. srpnja 2024. u 11:05
📷 flickr
flickr

Zračne luke diljem svijeta ove su godine bile prepune putnika, što dodatno opterećuje Wi-Fi. Ookla Reasearch je objavio podatke (brzine downloada, uploada i latencije) o mobilnim brzinama u više od 50 najprometnijih zračnih luka na svijetu tijekom prvog tromjesečja 2024. godine.

-Međunarodna zračna luka San Francisco ima najbržu srednju brzinu preuzimanja prema Ookla Reasearch (173,55 Mb/s) 📷 wikimedia
-Međunarodna zračna luka San Francisco ima najbržu srednju brzinu preuzimanja prema Ookla Reasearch (173,55 Mb/s) wikimedia

9 zračnih luka ima 100+ Mb/s Wi-Fi brzine preuzimanja

Speedtest Intelligence pokazao je da je sedam od devet zračnih luka s medijanom Wi-Fi brzine preuzimanja preko 100 Mb/s u SAD-u:

  • Međunarodna zračna luka San Francisco (173,55 Mb/s),
  • Međunarodna zračna luka Newark Liberty (166,51 Mb/s),
  • Međunarodna zračna luka John F. Kennedy (151,59 Mb/s),
  • Međunarodna zračna luka Phoenix Sky Harbor (151,28 Mb/s),
  • Međunarodna zračna luka Seattle–Tacoma (137,31 Mb/s),
  • Međunarodna zračna luka Dallas Fort Worth (119,92 Mb/s) i
  • Međunarodna zračna luka Harry Reid (107,84 Mb/s).

Zračna luka Charles de Gaulle u Parizu, Francuska i kineska međunarodna zračna luka Hangzhou Xiaoshan zaokružile su popis sa srednjom brzinom preuzimanja od 107,13 Mbps odnosno 101,01 Mbps. Međunarodna zračna luka Hartsfield–Jackson Atlanta i Sea–Tac imale su najnižu srednju latenciju više poslužitelja na Wi-Fi-ju od svih ispitanih zračnih luka tijekom prvog tromjesečja 2024. godine.

11 zračnih luka s mobilnim brzinama preko 200 Mb/s

Speedtest podaci pokazuju da su mobilne (za putnike koji se ne oslanjaju na besplatni Wi-Fi nego koriste na primjer e-sim opcije) brzine znatno nadmašile Wi-Fi, s 14 zračnih luka koje pokazuju brži medijan preuzimanja putem mobilnog uređaja od najbrže zračne luke za Wi-Fi. Međunarodna zračna luka Hamad u Kataru imala je najveću srednju brzinu preuzimanja preko mobilnog telefona na našem popisu od 442,49 Mb/s tijekom prvog tromjesečja 2024. godine, a slijede je:

  • Međunarodna zračna luka Šangaj Hongqiao (341,19 Mb/s),
  • Međunarodna zračna luka Phoenix Sky Harbor (295,94 Mb/s),
  • Međunarodna zračna luka Shanghai Pudong (264,71 Mb/s),
  • Međunarodna zračna luka Chongqing Jiangbei (258,42 Mb/s) i
  • Zračna luka Istanbul (255,51 Mb/s).
Međunarodna zračna luka Hamad u Kataru imala je najveću srednju brzinu preuzimanja preko mobilnog telefona na našem popisu od 442,49 Mb/s  📷 flickr
Međunarodna zračna luka Hamad u Kataru imala je najveću srednju brzinu preuzimanja preko mobilnog telefona na našem popisu od 442,49 Mb/s flickr

Najlošiji Wi-Fi

Osamnaest zračnih luka na Ooaklinom popisu imalo je srednje brzine preuzimanja Wi-Fi veze manje od 25 Mb/s. Međunarodna zračna luka Mexico City u Meksiku imala je najnižu srednju brzinu Wi-Fi preuzimanja od 5,11 Mbps, a slijede je:

  • Međunarodna zračna luka Tan Son Nhat u Vijetnamu (7,07 Mb/s),
  • Međunarodna zračna luka Beijing Capital u Kini (9,45 Mb/s),
  • Međunarodna zračna luka Kairo u Egiptu (10,62 Mb/s), i
  • Zračna luka Tokyo Haneda u Japanu (11,37 Mb/s).

Sve brzine preuzimanja ispod 25 Mb/s čine probleme s učitavanjem video sadržaja ili ga onemogućuju.

Wi-Fi 6 je stigao

Ookla analiza pokazuje da je najmanje 15 zračnih luka na njenom popisu koristilo novi Wi-Fi 6 standard u svojim Wi-Fi postavkama. Wi-Fi 6 koristi višekorisnički višestruki ulaz, višestruki izlaz (MU-MIMO) i višestruki pristup s ortogonalnom frekvencijskom podjelom (OFDMA) za povećanje performansi i propusnosti, posebno kada opslužuju više uređaja. To nudi stvarnu prednost na velikom javnom mjestu poput zračne luke. Kako bi izvukli maksimalnu korist od Wi-Fi 6, potrošači bi trebali koristiti uređaje kompatibilne s Wi-Fi 6. Podaci o testiranju brzine pokazuju prilično ujednačenu podjelu između zračnih luka koje su imale veće brzine preuzimanja na Wi-Fi 6 i zračnih luka u kojima su rezultati Wi-Fi 6 bili usporedivi s onima na drugim ranijim generacijama Wi-Fi-ja.

brzine wi-fi veza i mobilnog interneta u zračnim lukama svijeta 📷 ookla
brzine wi-fi veza i mobilnog interneta u zračnim lukama svijeta ookla

Najlošije mobilne brzine

Međunarodna zračna luka Jomo Kenyatta u Keniji imala je najbrže mobilne brzine preuzimanja od četiri analizirane afričke zračne luke od 88,12 Mb/s tijekom prvog tromjesečja 2024. godine. Međunarodna zračna luka São Paulo/Guarulhos u Brazilu bila je brža od dvije analizirane latinoameričke zračne luke sa srednjom brzinom preuzimanja od 55,44 Mb/s.

Šest zračnih luka imalo srednju brzinu preuzimanja s mobilnog telefona ispod 25 Mb/s. Međunarodna zračna luka Mexico City ponovno je na dnu s 8,75 Mb/s, a slijede je:

  • Zračna luka Josep Tarradellas Barcelona–El Prat (15,21 Mb/s),
  • Međunarodna zračna luka Orlando (15,84 Mb/s),
  • Zračna luka Adolfo Suárez Madrid–Barajas (20,37 Mb/s),
  • Međunarodna zračna luka Chhatrapati Shivaji Maharaj (20,96 Mb/s) i
  • Međunarodna zračna luka Indira Gandhi (21,80 Mb/s).

Wi-Fi ili mobilna veza?

Prema Ookla analizi 52 zračne luke u kojima imam i Wi-Fi i mobilna mreža dvadeset šest zračnih luka imalo je brži mobilni internet od Wi-Fi-ja. Osam zračnih luka imalo je brži Wi-Fi od mobilnog, a sedam zračnih luka pokazalo je samo malu razliku između Wi-Fi-ja i mobilnog ili brzine preuzimanja veće od 100 Mb/s u obje povezanosti.