Idea Knockout 2023 - Deseto natjecanje startupskih ideja

Na desetom izdanju najvećeg i najdugovječnijeg regionalnog natjecanja poslovnih ideja, svoj nastup na CES-u 2024 osigurao je startup za preventivnu biomedicinu budućnosti, koji koristi i umjetnu inteligenciju

Sandro Vrbanus srijeda, 18. listopada 2023. u 11:56
Foto: Mladen Lončar
Foto: Mladen Lončar

Bugovo natjecanje poslovnih ideja Idea Knockout tradicionalno odvodi najbolje domaće startupe na CES u Las Vegas, a u njegovom desetom izdanju, najboljim se pokazao startup koji povezuje područja biotehnologije i umjetne inteligencije. Tradiciju uspješnih hrvatskih startupskih priča, u kojoj su sudjelovali, primjerice, Orqa, CircuitMess, Zuluhood i STEMI, sada će pokušati nastaviti zagrebački Ani Biome, "startup za preventivnu biomedicinu budućnosti".

Deseto izdanje Idea Knockouta održano je početkom listopada u Business Showroomu Hrvatskog Telekoma u Zagrebu, a na njemu je dvanaest timova iz Hrvatske i regije, kako to već obično biva, soja rješenja pred stručnim žirijem predstavljalo tijekom petominutnih pitcheva, nakon čega su ih članovi žirija "rešetali" svojim pitanjima. Tijekom cijelog dana svoje su ideje prezentirali startupi i timovi Ani Biome, DotYourSpot, Liftify, MVT Solution Group, OmniHomee, Pillbie, Smart Garden Systems, Synergotron, Ultrax, Vendue Tech, Vineyard Angel i yNot.

Bruno Balen suosnivač je Ani Biomea, startupa koji će se svjetskoj publici predstaviti na CES-u u Las Vegasu početkom sljedeće godine
Bruno Balen suosnivač je Ani Biomea, startupa koji će se svjetskoj publici predstaviti na CES-u u Las Vegasu početkom sljedeće godine

Biotech u fokusu

Bruno Balen, suosnivač startupa Ani Biome, svojim je, već trećim nastupom na tom natjecanju pokazao upornost, predanost svojem projektu, a žiri ga je najizdašnije bodovao prema svojim strogim kriterijima, u kojima su se procjenjivali osobni dojam, inovativnost, održivost, potencijal te komunikativnost prezentera. Tako je svojem startupu osigurao mjesto na Eureka Parku nadolazećeg CES-a 2024, gdje će se svijetu predstaviti s nekoliko stotina najboljih svjetskih startupa u području tehnologije.

Ani Biome svoju poslovnu priču gradi u industriji dugovječnosti, za koju smatraju da će postati jedna od najbrže rastućih u svijetu, a žele je približiti "običnom čovjeku". Njihov sustav koristi umjetnu inteligenciju za što bolju predikciju i personalizaciju, a potom svakom korisniku preporučuje unos pojedinih prirodnih bioaktivnih komponenti u proizvodima, koje također sami proizvode. Riječ je o napicima dobivenih fermentacijom, jednostavno pakiranih i spremnih za konzumaciju, a s ciljem poboljšanja zdravlja probavnog mikrobioma.

Njihova metodologija trenutačno ima preko 90 izvora podataka. Od validiranih biopsiholoških dinamičkih evaluacijskih alata, biometričkih skeniranja, konekcije s tehnologijom, poput pametnih satova ili prstena, i kontinuiranih monitora glukoze, do mogućnosti jednostavnog učitavanja nalaza krvi iz bilo kojeg laboratorija na svijetu. Na temelju svih tih podataka, grade Digital Gut Model – digitalnog blizanca crijevnog okoliša svake osobe, te personaliziraju biološki aktivne komponente prisutne u AgeBioticsima.

U pozadini kreiraju i Generative Vitalligence, koji je "mozak" Ani Biome. Sustav od više neuronskih mreža koji se spajaju u virtualno biće – Ani, čiji cilj je razumjeti i konstantno unapređivati biologiju klijenata. Te ideje već je prepoznao niz privatnih i institucionalnih ulagača. Prije nastupa na CES-u u siječnju 2024. godine, Ani Biome ulazi i u najprestižniji biotech akcelerator na svijetu, MBC Biolabs u Kaliforniji, gdje će svoj poslovni model dodatno "izbrusiti" za taj sajam, na kojem će svojom ponudom nesumnjivo privući pozornost. Industrija dugovječnosti ima potencijal postati "novom umjetnom inteligencijom" kad je riječ o prisutnosti u javnosti i eksponencijalnom rastu, smatraju osnivači tog startupa, a svojim će nastupom na CES-u već u njezinom samom začetku moći zauzeti dobru startnu poziciju. To će im sigurno otvoriti brojne prilike, s obzirom na to da je SAD tržište gdje ta industrija upravo dobiva svoj pravi zamah.

Stručni i veseli žiri Idea Knockouta 2023
Stručni i veseli žiri Idea Knockouta 2023

Utješne nagrade

Drugoplasirani na Idea Knockoutu ove godine bio je startup Smart Garden Systems. Njihova je vizija približiti i pružiti svim ljudima mogućnost jednostavnog uzgoja biljaka u svojim stanovima, uredima, kao i svim ostalim dosad "nemogućim" mjestima, upravo onako kako i odgovara 21. stoljeću. Uz samu ideju, na natjecanju su prikazali i dio njezine realizacije, s obzirom na to da su sa sobom donijeli i prototip svojeg "pametnog vrta".

Na treće mjesto prema bodovima žirija plasirao se DotYourSpot. Njihova all-in-one usluga Hospitality Management System (HMS) pruža potpuno rješenje za sve potrebe ugostiteljstva, od rezervacije stola i naručivanja hrane, do upravljanja osobljem, inventarom i potrošnjom alkohola. Prikupljanjem velikih setova podataka, provodi se analiza raznih aspekata poslovanja, na temelju kojih se stvaraju izvještaji i predviđanja za optimalno poslovanje u tom sektoru. Proizvodi DotYourSpota E-pourer i Inventory Management System izrađeni su u suradnji s Yellow Apple d.d.

Drugonagrađeni tim Smart Garden Systems
Drugonagrađeni tim Smart Garden Systems

Drugoplasirana i trećeplasirana ekipa osvajaju predstavljanje pred publikom na Bug Future Showu 2024, koji će se održati početkom veljače Zagrebu.

Pobjednike Idea Knockouta 2023 izabrao je stručni žiri, u sastavu: Tanja Ivančić (Večernji list), Ema Huskić (Mastercard), Sunčana Turk (Hrvatski Telekom), Relja Marković (Addiko bank), Ivan Bešlić i Josip Stuhli (Sofascore), Hrvoje Balen (Algebra), Matija Hrestak (LAQO), Davor Simičić (Varionica) i Dragan Petric (Bug). Predsjednik žirija još jednom bio je Bojan Mušćet (Hrvatski Telekom), a nadzor rada žirija ove godine provodio je lanjski pobjednik tog natjecanja, Matija Matijevac (Zuluhood).

Pametni vrt za svaki prostor, u izvedbi drugoplasiranog tima
Pametni vrt za svaki prostor, u izvedbi drugoplasiranog tima

Deseti jubilarni Idea Knockout održan je uz generalno pokroviteljstvo Hrvatskog Telekoma, a sponzori su Addiko Bank, Algebra, BIRD Inkubator, HONOR, LAQO by Croatia osiguranje, Mastercard, Sofascore i Span. Pivo za sve sudionike osigurala je Varionica, a burgere Submarine.

Trećeplasirana ekipa, DotYourSpot
Trećeplasirana ekipa, DotYourSpot
Mreza 11 / 2023 studeni 2023.