Cijene čvrstih diskova mogle bi uskoro porasti

Iako se poskupljenja odnose na proizvođačke cijene, malo je vjerojatno kako se ta povećanja cijena neće na kraju preliti na krajnje kupce u maloprodaji.

Miroslav Wranka utorak, 30. travnja 2024. u 06:15
📷 Benjamin Lehman (Unsplash)
Benjamin Lehman (Unsplash)

Kako navodi tajvanska analitičarska tvrtka TrendForce, proizvođači uređaja za pohranu podataka Western Digital i Seagate poslali su pisma partnerima upozoravajući ih kako će podići cijene čvrstih diskova. 

WD-ovo pismo navodi da će također povećati cijene SSD-ova.

"Oporavak potražnje nastavlja se u nekoliko segmenata našeg poslovanja, a naš smanjeni proizvodni kapacitet ograničava našu sposobnost da zadovoljimo sve zahtjeve naših kupaca i rezultira dužim rokovima isporuke", stoji u pismu koje je potpisao BS Teh, izvršni potpredsjednik i glavni komercijalni direktor u Seagateu. 

Zbog toga će odmah povećati cijene za nove narudžbe i za potražnju koja premašuje prethodno ugovorene količine.

WD je ranije ovog mjeseca poslao slično pismo, u kojem su upozorili kako bilježe veću potražnju od očekivane za cijeli portfelj flash i čvrstih diskova, što za posljedicu ima ograničavanje ponude.

"Zbog toga ćemo nastaviti povećavati cijene proizvoda flash i čvrstih diskova u ovom tromjesečju, pri čemu neke promjene stupaju na snagu odmah", napisao je viši potpredsjednik WD-a Scott Davis.

Promjene će obuhvatiti cijeli njihov portfelj proizvoda.

Malo je vjerojatno kako se ta povećanja cijena neće na kraju preliti na krajnje kupce u maloprodaji.