Meta Platforms osniva stožer za suzbijanje dezinformacija tijekom izbora

Centar za izborne operacije bit će zadužen za otkrivanje potencijalnih prijetnji i njihovo suzbijanje u stvarnom vremenu.

Mreža ponedjeljak, 26. veljače 2024. u 14:55
📷 Pexels (Pixabay)
Pexels (Pixabay)

Meta Platforms uspostavit će tim za borbu protiv dezinformacija i zlouporabe generativne umjetne inteligencije uoči izbora za Europski parlament u lipnju ove godine.

Brzi rast generativne umjetne inteligencije - koja na upit može stvoriti tekst, slike i video u nekoliko sekundi - izazvao je strahove kako bi se novu tehnologiju moglo koristiti za uplitanje u izbore u cijelom svijetu.

Izbori za Europski parlament bit će održani od 6. do 9. lipnja. Njegovih 720 zakonodavaca, zajedno s vladama Europske unije, donose nove politike i zakone Unije.

Centar za izborne operacije (Elections Operation Center) bit će zadužen za otkrivanje potencijalnih prijetnji i njihovo suzbijanje u stvarnom vremenu, najavio je Marco Pancini, Metin šef za europske poslove, u objavi na službenom blogu.

Stručnjaci iz obavještajnih službi, znanosti o podacima, inženjeringa, istraživanja, operacija, politike sadržaja i pravnih timova usredotočit će se na borbu protiv dezinformacija, suzbijanje operacija utjecaja i smanjivanje rizika povezanih sa zlouporabom generativne umjetne inteligencije.

Meta, koja trenutno surađuje s 26 neovisnih organizacija za provjeru činjenica diljem Europske unije koje pokrivaju 22 jezika, dodat će tri nova partnera u Bugarskoj, Francuskoj i Slovačkoj.

Meta, Microsoft, OpenAI i 17 drugih tehnoloških kompanija ranije ovog mjeseca su se dogovorile kako će raditi zajedno na sprječavanju utjecaja obmanjujućih sadržaja umjetne inteligencije na izbore širom svijeta ove godine.