U Francuskoj uhićen osnivač Telegrama

Istraga je usredotočena na nedostatak moderatora na Telegramu. Policija smatra kako je time omogućeno nesputano odvijanje kriminalnih aktivnosti na njoj. Rusi pozivaju na prosvjede.

Mreža nedjelja, 25. kolovoza 2024. u 11:05
Pavel Durov 📷 Schreibvieh (Wikipedia)
Pavel Durov Schreibvieh (Wikipedia)

Pavel Durov, rusko-francuski milijarder, osnivač i glavni izvršni direktor aplikacije za razmjenu poruka Telegram, uhićen je u zračnoj luci Bourget u blizini Pariza.

Durov je putovao svojim privatnim zrakoplovom. Bio je metom naloga za uhićenje u Francuskoj kao dio preliminarne policijske istrage.

Istraga je usredotočena na nedostatak moderatora na Telegramu. Policija smatra kako je time omogućeno nesputano odvijanje kriminalnih aktivnosti na njoj.

Durov se suočava s mogućom optužnicom.

Servis za enkriptiranu razmjenu poruka ima blizu milijardu korisnika. Posebno je utjecajan u Rusiji, Ukrajini i republikama bivšeg Sovjetskog Saveza. Jedna je od glavnih platformi društvenih medija, nakon Facebooka, YouTubea, WhatsAppa, Instagrama, TikToka i Wechata.

Virtualno bojno polje

Durov je Telegram osnovao sa svojim bratom 2013. Napustio je Rusiju 2014. nakon što je odbio udovoljiti zahtjevima vlade za zatvaranjem oporbene zajednice na svojoj platformi društvenih medija VKontakte, koju je prodao.

"Radije bih bio slobodan nego primati naredbe od bilo koga", rekao je nedavno Durov američkom novinaru Tuckeru Carlsonu.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022., Telegram je postao glavni izvor nefiltriranog - a ponekad eksplicitnog i obmanjujućeg - sadržaja s obje strane o ratu i politici koja okružuje sukob.

Preobrazila se u svojevrsno virtualno bojno polje, kojim se intenzivno koriste ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i njegovi dužnosnici, kao i ruska vlada.

Također je jedno od rijetkih mjesta gdje Rusi mogu pristupiti neovisnim vijestima o ratu, nakon što je Kremlj povećao ograničenja neovisnih medija.

Ne želi biti geopolitički igrač
 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako njegovo veleposlanstvo u Parizu razjašnjava situaciju oko Durova i pozvalo zapadne nevladine organizacije da zatraže njegovo oslobađanje.

Rusija je počela blokirati Telegram 2018. nakon što je aplikacija odbila postupiti u skladu sa sudskim nalogom da državnim sigurnosnim službama omogući pristup šifriranim porukama svojih korisnika.

To je imalo malo utjecaja na dostupnost Telegrama u toj državi, ali je dovelo do masovnih prosvjeda u Moskvi i kritika nevladinih organizacija.

Njegovo je bogatstvo časopis Forbes procijenio na 15,5 milijardi američkih dolara. Tvrdio je kako su pojedine vlade pokušale izvršiti pritisak na njega, ali bi aplikacija trebala ostati "neutralna platforma", a ne "igrač u geopolitici".

Međutim, sve veća popularnost Telegrama potaknula je pomno ispitivanje nekoliko europskih zemalja, uključujući Francusku, zbog zabrinutosti zbog sigurnosti i kršenja podataka.

Predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, i nekoliko drugih ruskih političara, brzo su optužili Francusku da se ponaša kao diktatura.

Iste kritike s kojima se Moskva suočila kada je postavljala zahtjeve Durovu 2014. i pokušavala zabraniti Telegram 2018.
Elon Musk je uhićenje Durova komentirao prognozom kako će u Europi 2030. godine pogubljivati ljude zbog lajkanja memova. 

Nekoliko ruskih blogera pozvalo je na prosvjede ispred francuskih veleposlanstava.