Stiže novi europski porez za velike tehnološke tvrtke?

Njemačka traži da Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta Platforms  i Microsoft sudjeluju u troškovima usklađivanja s novim pravilima Europske unije usmjerenim na ograničavanje njihove moći.

Mreža nedjelja, 3. ožujka 2024. u 20:30
Sven Giegold 📷 Dominik Butzmann
Sven Giegold Dominik Butzmann

Kako je rekao Sven Giegold, državni tajnik zadužen za politiku tržišnog natjecanja u njemačkom ministarstvu gospodarstva, takav bi potez pomogao antimonopolskim regulatorima Unije u boljoj provedbi Zakona o digitalnim tržištima, s kojim se tih šest tvrtki mora uskladiti do 7. ožujka

Između ostalog, tim se zakonom od njih traži interoperabilnost s njihovim aplikacijama i uslugama za vanjske dobavljače, kao i promocija te sklapanje ugovora s klijentima izvan njihovih platformi. 

Zabranjeno im je davati prednost vlastitim prozvodima i uslugama na štetu konkurencije i onemogućavati korisnike u deinstalaciji bilo kojeg unaprijed instaliranog softvera. 

Giegold je istaknuo kako Europska komisija treba dodatne resurse za provedbu Zakona o digitalnim tržištima.
Stoga Njemačka predlaže uvođenje istog modela financiranja naknadama kakav se koristi za Zakon o digitalnim uslugama.

Taj model predviđa plaćanje naknade za nadzor u iznosu od 0,05 posto godišnjeg prihoda na globalnoj razini za 20 velikih platformi kao što su Meta, Google, Apple i TikTok.

Giegold je također rekao da bi se tijela Unije za provedbu antimonopolne politike trebala više usredotočiti na ključne sektore s međunarodnim aspektom kako bi pomogla europskim tvrtkama da se bolje natječu na globalnoj razini.

Kao ključna područja izdvojio je sirovine, energija, transport, poluvodiče i računalstvo u oblaku, prenosi Reuters.