Racija Europola zatvorila prevarantske pozivne centre u Bosni, Kosovu...

Bosna i Hercegovina specijalizirala se za prijevare s naplatom dugova, Kosovo za bankarske prijevare, Albanije investicijske, a Libanon za prijevare s prepaid karticama.

Miroslav Wranka ponedjeljak, 6. svibnja 2024. u 06:05
Jedan od prevarantskih pozivnih centara 📷 (Europol)
Jedan od prevarantskih pozivnih centara (Europol)

U sklopu operacije Pandora Europol je zatvorio desetak centara za telefonske prijevare i uhitio 21 osumnjičenika. 

Policajci procjenjuju kako su time spriječili kriminalce u izvlačenju više od 10 milijuna eura od potencijalnih žrtava.

Kriminalna mreža - koja je upravljala pozivnim centrima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Libanonu - bila je odgovorna za tisuće prevarantskih poziva dnevno, uključujući lažne policijske pozive, investicijske prijevare i ljubavne prijevare.

Bosna i Hercegovina specijalizirala se za prijevare s naplatom dugova, Kosovo je bilo žarište bankarskih prevaranata, dok je Albanija naginjala investicijskim prijevarama. Libanon se specijalizirao za prijevare s prepaid karticama.


Sve je krenulo od sumnjičave službenice

Lopovi bi se možda izvukli s još većim brojem žrtava da nije bilo službenice na šalteru u banci u Njemačkoj.

Operacija Pandora započela je u prosincu 2023. godine, kada je klijent od blagajnice u Freiburgu zatražio podizanje više od sto tisuća eura u gotovini. 

Službenici banke to je bilo sumnjivo, pa je postavila nekoliko dodatnih pitanja i doznala kako je njen klijent nasjeo na lažnu policijsku prijevaru.

Ova vrsta prijevare uključuje kriminalca koji tvrdi kako je službenik za provođenje zakona, ne bi li bi od žrtava iznudio plaćanje velikih iznosa novaca.
Obično pritom lažno tvrde kako je žrtva propustila datum nepostojećeg suđenja, pa će biti uhićena ako ne plati kaznu, ili nešto u tom stilu. .

Nakon razgovora sa službenicom klijent je obavijestio policiju, koja je pronašla i uhitila prevaranta.

Zaplijenjeno milijun eura imovine

Zatim su pregledali telefon žrtve i otkrili kako je telefonske brojeve koje su koristili počinitelji moguće povezati s više od 28 tisuća prevarantskih poziva u samo 48 sati.

Od prosinca prošle godine njemački istražitelji angažirali su više od 100 policajaca kako bi ušli u trag prevarantskim pozivima i pozivnim centrima iz kojih dolaze. 

Potom su ih nadzirali i tako presreli više od 1,3 milijuna prevarantskih razgovora. Snimili su više od 7.500 poziva kako bi mogli dobiti nalog za racije.

Do njih je došlo u ranim jutarnjim satima 18. travnja, kad je više od 60 njemačkih policajaca - skupa sa stotinama policajaca u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Libanonu - upalo u desetke domova i poslovnih prostora. 

Zaplijenili su nosače podataka, dokumente i druge elektroničke dokaze, plus gotovinu i drugu imovinu u ukupnom iznosu od milijun eura.

Službenici kriminalističke policije pokrajine Baden-Württemberg morali su uspostaviti vlastiti pozivni centar kako bi mogli kontaktirati potencijalne žrtve.