Nakon Applea, Europska komisija pritisnula i Meta Platforms

Sporan je model "plati-ili-pristani", koji je već bio metom kritika regulatora i bijesa aktivista.

Mreža četvrtak, 4. srpnja 2024. u 06:05
Margrethe Vestager 📷 Europska unija
Margrethe Vestager Europska unija

Europska unija optužila je tvrtku Meta Platforms zbog kršenja europskih propisa i pravila. Sporan je model "plati-ili-pristani", koji je već bio metom kritika regulatora i bijesa aktivista. 

Tehnološki div pokrenuo je uslugu pretplate bez oglasa za Facebook i Instagram u Europi prošlog studenog, rekavši kako korisnici koji pristanu na praćenje dobivaju besplatnu uslugu koja se financira prihodima od oglašavanja. Ako im to ne odgovara, mogu koristiti te usluge bez oglasa uz plaćanje.

Europska komisija vjeruje kako Meta time krši Zakon o digitalnim tržištima bloka jer prisiljava korisnike ili na pristanak za korištenje osobnih podataka ili na plaćanje, a da pritom ne nudi manje personaliziranu, ali po mogućnostima ekvivalentnu inačicu Metinih društvenih mreža.

"Želimo osnažiti građane kako bi mogli preuzeti kontrolu nad vlastitim podacima i odabrati manje personalizirano iskustvo reklama", izjavila je šefica EU-a za antitrustove Margrethe Vestager.

U Meti tvrde kako je njihov model u skladu s presudom najvišeg europskog suda i Zakonom o digitalnim tržištima. Nastavit će surađivati s Europskom komisijom kako bi istragu priveli kraju. 

Ako ih se proglasi krivim za kršenje zakona, prijeti im kazna u iznosu do deset posto globalnog godišnjeg prometa. 

Optužba protiv Mete uslijedila je tjedan dana nakon što je Komisija podigla prvu tužbu temeljenu na Zakonu o digitalnim tržištima protiv Applea.