Microsoft opet u problemima s Europskom komisijom zbog Teamsa

Radnje koje je Microsoft poduzeo nisu dovoljne, potrebne dodatne su promjene za ponovno uspostavljanje tržišnog natjecanja, poručilo je izvršno tijelo Europske unije.

Mreža srijeda, 3. srpnja 2024. u 06:05
📷 Dimitri Karastelev (Unsplash)
Dimitri Karastelev (Unsplash)

Europska komisija optužila je Microsoft za nezakonito povezivanje aplikacije Teams sa softverskim paketom Office.

Novi je kazneni postupak pokrenut je pritužbom iz 2020. godine konkurentske aplikacije Slack, u vlasništvu Salesforcea.

Komisija, koja djeluje kao Unijino nadzorno tijelo za tržišno natjecanje, poručila je kako je Teamsu dana distribucijska prednost dok su ograničenja koja sprječavaju interakciju između Teamsovih konkurenata i Microsoftovih ponuda dodatno ometala konkurente.

Američki tehnološki div je prije dva desetljeća morao platiti Uniji 2,2 milijarde eura globe zbog povezivanja ili spajanja dva ili više proizvoda zajedno. 
Proglase li ga krivim, riskira novčanu kaznu do 10 posto svog globalnog godišnjeg prometa.

Komisija je rekla da radnje koje je Microsoft poduzeo nisu dovoljne te da su potrebne dodatne promjene za ponovno uspostavljanje tržišnog natjecanja.

Microsoft je u travnju razdvojio Teams od Officea na globalnoj razini. Predsjednik Microsofta Brad Smith ponovio je kako je ta tvrtka spremna riješiti problem.

"Nakon što smo razdvojili timove i poduzeli početne korake interoperabilnosti, cijenimo dodatnu jasnoću koju smo danas pružili i radit ćemo na pronalaženju rješenja za rješavanje preostalih zabrinutosti Komisije", rekao je Smith.

Predsjednik Salesforcea Sabastian Niles pozvao je Komisiju da krene prema brzom, obvezujućem i učinkovitom lijeku za ponovno uspostavljanje slobodnog i poštenog izbora.

Njemački konkurent i tužitelj Alfaview također je pozdravio optužbu Komisije protiv Microsofta.

Teams je besplatno dodan u Office 365 2017. Kasnije je zamijenio Skype for Business. Popularnost mu je porasla tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19, dijelom zahvaljujući videokonferencijama.

Konkurenti su ustvrdili kako je spajanje proizvoda zajedno Microsoftu dalo nepravednu prednost.