Google pod istragom u Italiji zbog načina na koji pribavlja korisničke podatke

Zahtjev za pristankom koji Google šalje svojim korisnicima za povezivanje višestrukih usluga mogao bi predstavljati obmanjujuću i agresivnu komercijalnu praksu.

Mreža nedjelja, 28. srpnja 2024. u 11:05
📷 Stephen Phillips - hostreviews.co.uk (Unsplash)
Stephen Phillips - hostreviews.co.uk (Unsplash)

Talijanska antimonopolska agencija pokrenula je istragu protiv Googlea i njegove matične tvrtke Alphabet zbog navodnog nepoštenog načina na koji pribavljaju pristanak za korištenje osobnih podataka korisnika.

Zahtjev za pristankom koji Google šalje svojim korisnicima za povezivanje višestrukih usluga mogao bi, prema mišljenju talijanskih regulatora, predstavljati obmanjujuću i agresivnu komercijalnu praksu.

"Nepotpune i obmanjujuće" informacije dostavljene korisnicima ne objašnjavaju utjecaj koji njihov pristanak može imati na korištenje njihovih osobnih podataka.

Google je svoj zahtjev za pristankom korisnika predstavio na način koji bi mogao ograničiti njihovu slobodu izbora, navodeći ih na pristajanje na kombiniranu upotrebu osobnih podataka za potrebe različitih Googleovih usluga.

Prema talijanskim zakonima, tvrtke za koje se utvrdi kako krše pravila o pravima potrošača suočavaju se s kaznama u rasponu od pet tisuća do 10 milijuna eura.