Europska unija uvest će carinu na jeftinu robu iz kineskih trgovina online?

Dvije milijarde paketa s deklariranom vrijednošću manjom od 150 eura stiglo je u Uniju iz inozemstva tijekom 2023. godine, prema podacima Europske komisije.

Miroslav Wranka petak, 5. srpnja 2024. u 11:05
📷 Tima Miroshnichenko (Pexels)
Tima Miroshnichenko (Pexels)

Europska unija priprema uvođenje carina na jeftinu robu kupljenu od kineskih internetskih trgovaca, uključujući Temu, Shein i AliExpress.

Europska komisija kasnije ovog mjeseca predložit će ukidanje trenutnog praga od 150 eura ispod kojeg se artikli mogu kupovati bez carine.

Prema važećim propisima Unije, paketi kupljeni online iz država izvan tog saveza ne podliježu carini ako je njihova vrijednost manja od 150 eura.

Dvije milijarde paketa s deklariranom vrijednošću manjom od 150 eura stiglo je u Uniju iz inozemstva tijekom 2023. godine, prema podacima Komisije. Ogromne količine e-trgovine testiraju carinska ograničenja.

Unija je raspravljala o ukidanju ograničenja u sklopu projekta carinske reforme koji je predložila Komisija u svibnju 2023. Njegovo usvajanje moglo bi biti ubrzano kako bi se suzbilo val jeftinog uvoza.

Kritičari Sheina i Temua u Sjedinjenim Državama već su se žalili kako tamo koriste izuzeće od uvoznih poreza ne bi li potkopali konkurente i izbjegli carinske preglede svojih proizvoda.

Takva praksa pomaže tim tvrtkama u ponudi jeftinih proizvoda kupcima diljem svijeta.