Europska unija mora Qualcommu platiti blizu 800 tisuća eura

Sud je odbacio višestruko veći zahtjev američkog proizvođača čipova jer smatra kako su napuhali broj odrađenih sati i satnice.

Mreža utorak, 5. ožujka 2024. u 10:25
📷 Karolina Grabowska (Pexels)
Karolina Grabowska (Pexels)

Drugi najviši europski sud rekao je kako bi regulatori Europske unije trebali platiti 785.857,54 eura pravnih troškova za Qualcomm.

To je manje od 10 posto od 12 milijuna eura koliko je američki proizvođač čipova tražio nakon što je dobio žalbu protiv globe zbog monopola.

Opći sud sa sjedištem u Luksemburgu ocijenio je kako su broj odrađenih sati i satnice korištene u tužbi Qualcomma '"očito pretjerani".

Qualcomm je podnio svoj pravni prijedlog Europskoj komisiji 2022. godine nakon što je Opći sud podržao žalbu američke grupe protiv 997 milijuna eura protumonopolske kazne Unije izdane 2018. godine i naredio regulatoru plaćanje Qualcommovih pravnih troškova.

Komisija je, međutim, osporila 12.041.755,80 eura koje je tvrtka tražila, navodeći da bi iznos trebao biti 405.315 eura.

Važan je posao, ne broj ljudi koji ga radi

Qualcomm je rekao da se njegov zahtjev temelji na važnosti i složenosti slučaja i količini posla koji je obavio tim od 19 članova.

Suci su u presudi od 29. veljače odbacio argumente američke tvrtke, rekavši kako sudove zanima samo ukupan broj sati rada potrebnih za pravni postupak, bez obzira na broj odvjetnika uključenih u slučaj.

Navedeno je također kako satnice nisu prikazane u odnosu na konkretne, jasno identificirane zadatke te da značajna količina istraživanja i analiza te brojni dokumenti koji su predočeni sudu nisu bili dovoljni kako bi potkrijepili tražene iznose ili da je nužno nastao posao koji se na njih odnosio.

Sud je odredio ukupnu naknadu, uključujući troškove za odvjetničko društvo Quinn Emanuel, na 754.190 eura i 31.667,54 eura za ekonomsko savjetovanje Compass Lexecon/FTI.

Suci su odbili zahtjev za 302.658,10 eura za pravne usluge koje je pružila odvjetnička tvrtka Cravath Swaine & Moore jer se radilo o dokumentima dobivenim u postupcima u SAD-u i naknadno predstavljenim kao dokaz u parnici protiv Unije.