Europa će potrošiti 2,5 mlrd. € na razvoj novih čipova

Nekoliko programa Unije i vlada Flandrije u Belgiji osigurat će 1,4 milijarde eura, dok će veliki igrači u industriji, uključujući vodećeg proizvođača opreme ASML, pridonijeti s 1,1 milijardu eura.

Mreža petak, 24. svibnja 2024. u 06:08
📷 Laura Ockel (Unsplash)
Laura Ockel (Unsplash)

Vodeći europski istraživački laboratoriji dobit će 2,5 milijardi eura za postavljanje pilot linije za razvoj i testiranje budućih generacija naprednih računalnih čipova.

Zakon o čipovima Europske unije, vrijedan 43 milijarde eura, najavljen je 2023. godine kako bi se podržala domaća europska proizvodnja čipova.

Istraživački centar imec, sa sjedištem u Leuvenu u Belgiji, postavit će pilot liniju za čipove ispod dva nanometra kako bi europskoj industriji, akademicima i novoosnovanim poduzećima omogućio pristup tehnologiji proizvodnje čipova koja bi inače bila preskupa za testiranje ili korištenje.

Veliki proizvođači čipova kao što su TSMC, Intel i Samsung lansiraju 2- nanometarske čipove ove i sljedeće godine u komercijalnim pogonima koji koštaju i do 20 milijardi eura.

Milijarde na čekanju

Europska linija za istraživanje i razvoj trebala bi biti opremljena alatima i uređajima europskih i svjetskih tvrtki.

"Ulaganje će nam omogućiti udvostručenje volumena i brzine učenja, ubrzanje našeg tempa inovacija, jačanje europskog ekosustava čipova i poticanje gospodarskog rasta u Europi", rekao je izvršni direktor imeca Luc Van den Hove, a prenosi Reuters.

"Pilot linija NanoIC podržat će raznolikost industrija u Europi, uključujući automobilsku, telekomunikacijsku, zdravstvenu i druge", dodao je.

Nekoliko programa Unije i vlada Flandrije u Belgiji osigurat će 1,4 milijarde eura, dok će veliki igrači u industriji, uključujući vodećeg proizvođača opreme ASML, pridonijeti s 1,1 milijardu eura.

Ostali istraživački laboratoriji koji sudjeluju uključuju CEA-Leti iz Francuske, Fraunhofer iz Njemačke, VTT iz Finske, CSSNT iz Rumunjske i Institut Tyndall iz Irske.

Stvarna pomoć u okviru plana Unije dolazi uglavnom od država članica i zaostaje za novcem primljenim u drugim regijama, pri čemu je samo tvrtci STMicroelectronics do sada odobreno 2,9 milijardi eura pomoći od Francuske za tvornicu u Crollesu.

Intel i TSMC još čekaju odobrenje Unije za milijarde eura njemačkog državnog financiranja namijenjenih početku izgradnje tvornica u Magdeburgu i Dresdenu ove godine.