EK pokrenula postupke protiv Mete zbog Zakona o digitalnim uslugama

Europska komisija (EK) je pokrenula postupak kako bi ocijenila je li Meta, pružatelj usluga Facebook i Instagram, prekršilo odredbe Akta o digitalnim uslugama povezano sa zaštitom maloljetnika

Mreža utorak, 21. svibnja 2024. u 06:05

EK je zabrinuta zbog toga što upotreba Facebooka i Instagrama, uključujući njihove algoritme, može potaknuti razvoj ovisnosti kod djece. Osim toga, EK je zabrinuta i zbog metoda provjere dobi društva Meta.

Pokretanje postupka temelji se na preliminarnoj analizi izvješća o procjeni rizika koje je Meta poslala u rujnu 2023. godine, na službeni zahtjev EK za informacijama (o zaštiti maloljetnika i metodologiji procjene rizika), javno dostupnim izvješćima i analizi EK.

EK je 30. travnja 2024. već pokrenula službeni postupak protiv društva Meta, u vezi s Facebookom i Instagramom, zbog obmanjujućeg oglašavanja, političkog sadržaja i mehanizma obavješćivanja i djelovanja, pristupa podacima za istraživače te nedostupnosti učinkovitog građanskog diskursa u stvarnom vremenu i alata za praćenje izbora uoči izbora za Europski parlament.