Austrijanci tuže X zbog treniranja umjetne inteligencije podacima Europljana

Skupina koju vodi Max Schrems objavila je kako je podnijela žalbe u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka vlastima u devet tijela Europske unije.

Mreža četvrtak, 15. kolovoza 2024. u 07:10
📷 Julian Christ (Unsplash)
Julian Christ (Unsplash)

Austrijski NOYB podnio je tužbu protiv platforme društvenih medija X, optužujući tvrtku u vlasništvu Elona Muska za treniranje umjetne inteligencije osobnim podacima korisnika bez njihovog pristanka, čime se krši zakon o privatnosti Europske unije.

Skupina koju vodi aktivist za zaštitu privatnosti Max Schrems objavila je kako je podnijela žalbe u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) vlastima u devet tijela Europske unije kako bi pojačala pritisak na irsko regulatorno tijelo Data Protection Commission (DPC).

DPC je zatražio sudski nalog za obustavu ili ograničavanje X-a u obradi podataka korisnika u svrhu razvoja, obučavanje ili usavršavanje sustava umjetne inteligencije.

X se složio da za sada neće trenirati te sustave korištenjem osobnih podataka prikupljenih u Uniji prije nego što su imali mogućnost povući svoj pristanak.

Međutim, NOYB je rekao da se žalba DPC-a uglavnom odnosi na mjere ublažavanja i nedostatak suradnje od strane X-a te ne dovodi u pitanje zakonitost same obrade podataka.

Stoga žele osigurati poslovanje X-a u skladu sa zakonima Unije. 

Irski je sud utvrdio kako je X korisnicima dao mogućnost prigovora tek nekoliko tjedana nakon početka prikupljanja podataka.