Manje od polovice europskih poduzeća pomaže zaposlenicima u učenju AI-ja

S porastom primjene generativne umjetne inteligencije, očekuje se da će se vještine potrebne za radna mjesta na globalnoj razini povećati za 68% do 2030. godine u odnosu na 2016. godinu

Gorden Knezović srijeda, 13. ožujka 2024. u 05:30

Ipak, značajan broj poduzeća diljem Europe kasni s pružanjem pomoći svojim zaposlenicima ​​u obuci za korištenje umjetne inteligencije, prema novo izvješće LinkedIna.

"Iako poslovni lideri shvaćaju da će njihovi zaposlenici trebati nove vještine, manje od polovice tvrtki u Velikoj Britaniji i nešto više od trećine u Nizozemskoj i Francuskoj aktivno pomažu zaposlenicima da nauče kako koristiti novu tehnologiju", rekla je potpredsjednik i voditelj britanskog LinkedIna Janine Chamberlin za Euronews Business. 

Prema LinkedInovom izvješću, 44% poduzeća u Velikoj Britaniji podržava svoje zaposlenike u savladavanju vještina za umjetnu inteligenciju, a nešto više od trećine u Nizozemskoj (36%) i Francuskoj (38%).

7 od 10 menadžera za zapošljavanje u Europi predviđa da će se praznine u digitalnim vještinama povećati u sljedećih pet godina, ne samo zato što tehnologija koja se brzo razvija preuzima mnoge uloge.

Profesionalci također žele unaprijediti svoje znanje o umjetnoj inteligenciji, pri čemu 83% u Europi kaže da se raduju mogućnosti korištenja umjetne inteligencije u svom radu, a 74% ih vjeruje da će im to pomoći u napredovanju u karijeri.