Nakon sukoba sa sucem, X obustavio poslovanje u Brazilu

Društvena mreža u vlasništvu Elona Muska tvrdi kako se njenim zaposlenicima prijeti uhićenjem, a tvrtci globom.

Mreža srijeda, 21. kolovoza 2024. u 10:10
📷 Murilo Fonseca (Pexels)
Murilo Fonseca (Pexels)

X će obustaviti svoje operacije u Brazilu odmah zbog, kako su ih nazvali, "cenzurnim nalozima" brazilskog suca Alexandrea de Moraesa.

Društvena mreža u vlasništvu Elona Muska tvrdi kako je Moraes potajno zaprijetio jednom od pravnih predstavnika tvrtke u toj južnoameričkoj zemlji uhićenjem ako ne postupi u skladu sa zakonskim nalozima o uklanjanju dijela sadržaja sa svoje platforme.

Također su objavili slike dokumenta s navodnim Moraesovim potpisom, u kojem stoji kako će protiv predstavnice X-a Rachel Nova Conceicao biti izrečena dnevna kazna od 20.000 reala (oko 3.300 eura) ako platforma ne bude u potpunosti ispunjavala Moraesove naredbe.

Usluga X ostaje dostupna građanima Brazila.

Ranije ove godine Moraes je naredio X-u blokiranje određenih korisničkih računa dok traje istraga takozvanih "digitalnih milicija", optuženih za širenje lažnih vijesti i poruka mržnje za vrijeme vlade krajnje desnog bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara.

Moraes je pokrenuo istragu nakon što je Musk rekao kako će ponovno aktivirati račune na X-u za koje je sudac naredio blokiranje. Musk je Moraesove odluke u vezi s X-om nazvao "neustavnim".

No, nakon toga su predstavnici X-a rekli Vrhovnom sudu Brazila kako će postupiti u skladu s pravnim odlukama.

Musk je u objavama na X-u nazvao Moraesa "potpunom sramotom za pravdu" i rekao da tvrtka nije mogla pristati na sučevu "tajnu cenzuru i zahtjeve za predajom privatnih informacija", prenosi Reuters.