ODRŽANI PRVI TRAILBLAZERSI, MEETUP NAMIJENJEN SENIOR DEVELOPERIMA

Skupina developera iz CROZ-a zaključila je godinu lansiranjem prve runde Trailblazersa, meetupa od seniora za seniore. Razgovori o data streamingu i bogatim iskustvima s kompleksnim problemima iz prve ruke okupili su preko 70 zainteresiranih senior developera iz različitih industrija

R.I. četvrtak, 19. siječnja 2023. u 05:00

Je li online svijet preplavljen sadržajima za junior developere

Pojavom pandemije došlo je do procvata online sastanaka, a samim time i evenata koji su iz dvorana prebačeni u domove – među ostalim i meetupa. No, u moru meetupa bilo je teško pronaći relevantan community za senior developere koji su često ostali bez odgovora na brojne probleme s kojima se susreću u svakodnevnom radu. Baš kao i drugima – problemi su se nastavili gomilati dolaskom pandemije, koja je donijela dodatni set izazova, a koje je bilo potrebno riješiti brzo, učinkovito i pametno. 

"Imali smo osjećaj da postoji potreba za razgovorima o tehnički naprednim temama i njihovom utjecaju na developersko iskustvo, uzimajući u obzir i konkretni kontekst organizacije u kojoj se ta promjena događa. Veliki odaziv dokaz nam je da je osjećaj bio ispravan", rekao je Ivan Krnić, direktor razvoja u CROZ-u i jedan od organizatora.  

CROZ-ovi developeri već godinama realiziraju zahtjevne i kompleksne projekte na domaćem i stranom tržištu, a mainframe, DevOps, Cloud, AI i integracije tereni su na kojima se vješto snalaze. Ivan Krnić, Denis Jajčević, Milan Jovanović, Miroslav Čerkez i Antonio Ucović okupili su 70-ak senior developera na meetupu čija je glavna tema bio data streaming, a za svaki idući meetup planiraju novu temu.  

Miroslav Čerkez, Principal Engineer u CROZ-u, probio je led demonstracijom automatizirane konfiguracije razvojnog okruženja pomoću Kafke, a koje ubrzava proces razvoja, osigurava veću sličnost razvojnog i produkcijskog okruženja, dok istodobno rasterećuje developere manualnog posla.

"Data streaming nije samo tehnološko rješenje, već ono traži promjenu razmišljanja unutar svih segmenata organizacije, čime se otključava potencijal IT rješenja za izradu novih inovativnih rješenja", zaključuje Miroslav Čerkez.   

Prvi meetup zaključen je zanimljivom panel-raspravom uz Brunu Kovačevića (RBA) i Tomislava Rajakovića (Superbet) te Ivana Krnića i Miroslava Čerkeza iz CROZ-a, koji su podijelili svoja iskustva o istoj tehnologiji iz perspektive tri različite industrije. Postoji li danas uopće organizacija bez Kafke, kako u toj tehnologiji juniori postaju seniori, i nazire li se u skorijoj budućnosti nešto poput Kafke – to su samo neka od pitanja na koja su panelisti odgovorili svojim iskustvima.

Trailblazersi su nastali kao inicijativa za stvaranje otvorene zajednice senior developera kojoj se možete priključiti u bilo kojem trenutku te pridonijeti svojim znanjima, iskustvima i sugestijama.
Trailblazersi su nastali kao inicijativa za stvaranje otvorene zajednice senior developera kojoj se možete priključiti u bilo kojem trenutku te pridonijeti svojim znanjima, iskustvima i sugestijama.

Mentorstvo je najbolji put prema senioritetu 

Znanje je tu da se dijeli, i to ne samo među seniorima, već i onim mlađima, koji će ih jednog dana naslijediti. To je jedan od glavnih razloga zbog kojih neki senior developeri mentoriraju studente tijekom praksi u sklopu Ljetnog akceleratora koji se u CROZ-u održava od 2017. godine.

Prošle je godine od 462 prijavljena studenta njih 50 steklo brojna znanja radeći na stvarnim projektima, uz podršku čak 73 mentora. Cilj jednog od projekata bio je izraditi aplikaciju za neprofitne organizacije kojima je glavni izazov predstavljalo vrijeme koje je, umjesto na klijente, odlazilo na administraciju. Tako je nastala aplikacija Altruist, iza koje stoje mnogi sati rada, planiranja i mentoriranja, a sve neprofitne organizacije na području Republike Hrvatske moći će ju isprobati potpuno besplatno početkom godine.

Ako ste željni ozbiljnog developerskog sadržaja iz udobnosti svog doma i u redovitim mjesečnim intervalima, tu je i 0800-DEVOPS, newsletter u kojem Ivan Krnić redovito obrađuje teme tehničke izvrsnosti, organizacijskih unapređenja i produktivnosti. Društveno-tehnički pogled na organizacije i podcast intervjui sa svjetski poznatim praktičarima, autorima knjiga, govornicima te stručnjacima koji su sudjelovali u izgradnji velikih softverskih platformi, izvor su znanja i inspiracije za preko 1.800 redovitih čitatelja, dok su epizode podcasta preslušane preko 3.000 puta i dostupne su na svim popularnim streaming platformama. 

 

Mreza 2 / 2023 veljača 2023.