Osnovana Hrvatska udruga data centara, predsjednik je Goran Đoreski

Misija HRDCA je poticati razvoj modernih, sigurnih i energetski učinkovitih podatkovnih centara koji će podržati digitalnu transformaciju gospodarstva, od malih poduzeća do velikih organizacija

Miroslav Wranka srijeda, 18. rujna 2024. u 03:30
Goran Đoreski, Martin Madlo, Igor Grdić i Filip Olujić 📷 Jeffrey Jemrić (HRDCA)
Goran Đoreski, Martin Madlo, Igor Grdić i Filip Olujić Jeffrey Jemrić (HRDCA)

Osnovana je Hrvatska udruga data centara (HRDCA), s ciljem jačanja i razvoja industrije podatkovnih centara te pratećih poslovnih aktivnosti. 
Bavit će se promicanjem, razvojem i unapređenjem stručnih djelatnosti unutar područja informatičke infrastrukture i poslovanja, a djelovat će i na području razvoja telekomunikacijske infrastrukture, poslovnog razvoja ICT tržišta te stvaranja poticajnog okruženja za tehnološki razvoj. 

Također će raditi na jačanju digitalne i tehnološke pismenosti, uz poseban fokus na doprinos jasnijoj regulativi s ciljem daljnjeg razvoja industrije. HRDCA je osnovana na inicijativu predstavnika tvrtki Digital Realty, Vertiv i DataBox.

Hrvatska se u svijetu data centara pozicionirala kao ključni strateški gateway za pružanje usluga na tržištu jugoistočne Europe. Očekuje se kako će u narednim godinama doći do značajnog rasta u izgradnji data centara, s obzirom na to da vodeći pružatelji usluga, OTT medijske platforme i mreže za isporuku sadržaja nastoje proširiti svoju prisutnost i postati decentraliziraniji u ovoj regiji. To će omogućiti korisnicima u Hrvatskoj i širem području, koje obuhvaća više od 60 milijuna stanovnika, poboljšanu latenciju i bolje performanse usluga. 

 

Goran Đoreski 📷 Jeffrey Jemrić (HRDCA)
Goran Đoreski Jeffrey Jemrić (HRDCA)



"Tržište data centara u EU 2023. godine procijenjeno je na 51,75 milijardi eura. Do kraja 2030. bi trebalo dosegnuti 114 mlrd. €, uz godišnju stopu rasta od 11,9 posto. Ovaj rast potiče sve veća potražnja za cloud uslugama, edge računalstvom i digitalnom transformacijom poslovanja", istaknuo je Goran Đoreski, predsjednik HRDCA. 

Globalno tržište podatkovnih centara će rasti 10,2 posto, da bi do 2030. vrijedilo više od 300 mlrd. američkih dolara. Također predviđa kako će IT sustavi 2027. godine obraditi gotovo 300 zetabajta podataka te kako će skoro 5,4 milijarde ljudi imati pristup internetu.

"Sinergija između umjetne inteligencije i podatkovnih centara imat će ključnu ulogu u pokretanju inovacija i održavanju konkurentske prednosti Hrvatske u globalnom digitalnom gospodarstvu. Ova poboljšanja pridonijet će ne samo lokalnom gospodarstvu, već i ambicijama Hrvatske da bude predvodnica digitalne revolucije", rekao je Igor Grdić, dopredsjednik HRDCA.

"Ideja nam je biti pozitivan primjer i susjednim zemljama. Naša misija je poticati razvoj modernih, sigurnih i energetski učinkovitih podatkovnih centara koji će podržati digitalnu transformaciju gospodarstva, od malih poduzeća do velikih organizacija. HRDCA će se zalagati za usvajanje najnovijih tehnologija, jačanje regulative te edukaciju i umrežavanje stručnjaka.

Vjerujemo kako će HRDCA postati središnja platforma za razmjenu znanja i inovacija, čineći Hrvatsku konkurentnom na globalnom tržištu digitalnih usluga", naglasio je Filip Olujić, dopredsjednik HRDCA.