Data centri uklopljeni u zajednicu

U zadnje vrijeme operatori data centara učinili su značajne napore na tome da smanje utjecaj koji ovi objekti imaju na okoliš. Štoviše, najnoviji projekti čak aktivno doprinose odgovornom upravljanju energijom u lokalnoj zajednici

Digital Realty ponedjeljak, 13. svibnja 2024. u 12:27

Data centri leže u temeljima globalnog gospodarstva i pokreću gotovo svaki aspekt naše svakodnevne egzistencije, uključujući globalne poslovne transakcije, vladine usluge, podrške akademskim istraživanjima ili globalnim lancima opskrbe.

Industrija podatkovnih centara je jedna od najvažnijih industrija o kojoj se rijetko govori.

Kako izgleda podatkovni centar?

Tradicionalno, mnogi data centri bili su neprimjetni i lako previdljivi – smješteni u prostorije prilagođene kao "serverske sobe", podrume u poslovnim zgradama ili na kampuse sveučilišta.

Moderni data centri su izgrađeni s posebnom svrhom da osiguraju nesmetan rad interneta. Takvi objekti obično su veći i sigurniji te imaju značajke koje jamče pouzdan rad kako bitne usluge ne bi trpjele prekide.

Data centri moraju biti sigurni i iznimno otporni. Korisnici žele znati da su internetske transakcije sigurne i da uvijek mogu pristupiti kritičnim poslovnim uslugama. Također, bitno je znati i da su osobni podaci zaštićeni i sigurno pohranjeni.

Iako se može činiti nelogičnim, veliki podatkovni centri su energetski učinkovitiji od starih, klasičnih “serverskih soba”. Konsolidacija aktivnosti u velike, posebno izgrađene objekte omogućuje učinkovitiju upotrebu energije i hlađenja. Osim što se znatno poboljšava učinkovitost u usporedbi sa "serverskim sobama", potrošnja energije je transparentnija i odgovornija.

Data centri i energija

Data centri i dalje će aktivno sudjelovati na tržištu energije i biti snažni zagovornici veće upotrebe obnovljive energije od strane opskrbljivača, pomažući u vođenju dekarbonizacije električnog sustava. Primjenom novih energetskih tehnologija poput solarnih panela i pohrane energije, data centri postaju i proizvođači energije, ne samo potrošači. Također bi mogli pružati ravnotežu opterećenja, odgovor na potražnju i omogućiti mrežu s većim udjelom obnovljive proizvodnje.

Povećana potražnja za digitalnim uslugama, zajedno s našom neprestanom ovisnošću o digitalnoj infrastrukturi kao velikim doprinosnikom gospodarskom rastu, rezultirala je povećanjem potrošnje energije. Moderni, posebno izgrađeni data centri mogu biti dva do tri puta energetski učinkovitiji od starijih “serverskih soba”.

Što data centri čine kako bi postali održiviji?

Data centri prelaze na obnovljive izvore, financiraju dodatnu proizvodnju obnovljive energije i istražuju nove izvore energije koji bi ih mogli isključiti s mreže. Također, data centri smanjuju potrošnju vode i koriste sustave za prikupljanje kišnice i zatvorene sustave za vodu te uvode metode zračnog hlađenja.

Data centri sve više koriste svoju otpadnu toplinu, na način da ju proslijede u javnu toplovodnu mrežu te zagrijavaju objekte u susjedstvu. Pružatelji usluga data centara kao što je Digital Realty gradi nove, održivo dizajnirane data centre koji imaju manji utjecaj na okoliš, osiguravaju zdravije radno okruženje i dizajnirani su s manjim ukupnim ugljičnim otiskom. Sve se to odvija u suradnji s partnerima u svrhu razvoja inovativne tehnologije koje pomažu smanjiti ugljični otisak.

U zadnje vrijeme Digital Realty je posebnu pažnju posvetio projektima u kojima donosi izravne dugotrajne benefite lokalnoj zajednici.

Digital Realtyjev kampus data centra u Beču tako isporučuje otpadnu toplinu susjednoj bolnici Floridsdorf. Zagrijana voda koristi se za grijanje zgrade i zadovoljava 50-70 % potreba bolnice za toplom vodom. Očekuje se da će projekt uštedjeti 4.000 tona CO2 godišnje nakon što bude potpuno u funkciji. Osim u Beču, Digital Realty ima nekoliko takvih implementacija u upotrebi ili u razvoju diljem EMEA i Sjeverne Amerike.

Od 2015. hlađenje i povrat topline za data centar STO6 osigurava postrojenje za povrat topline Stockholm Exergi u Akalli, a isporučuje se putem mreže gradskog hlađenja. Višak topline iz data centra se obnavlja i vraća u Stockholm Exergi gdje ulazi u velike dizalice topline koje proizvode gradsko grijanje za tisuće domova.

U Amsterdamu, data centar AMS5 osigurava višak topline poslovnim parkovima u području Schiphol-Rijk.

Toplina koju generiraju data centri Digital Realtyja MRS2 i MRS3 dovodit će se u urbanu mrežu grijanja u četvrtima Euroméditerranée u Marseilleu, podržavajući dio potreba za grijanjem do 500.000 m2 stambenih i poslovnih zgrada, već 2025. godine.

Očekuje se da će ovakvih projekata biti još, što će pridonijeti odgovornom uklapanju data centara u okruženja u kojima se oni nalaze.

Više o globalnim naporima tvrtke Digital Realty da upravlja svojim data centrima u skladu s najvišim ekološkim standardima možete saznati na digitalrealty.com/about/esg.