Bivši izvršni direktor Samsunga i njegov kolega uhićeni zbog špijunaže poluvodiča za Kinu

Bivši rukovoditelj Samsunga uhićen je zbog navodne krađe tehnologije poluvodiča kako bi osnovao tvrtku u Kini, objavila je 9. rujna Seulska metropolitanska policijska agencija

Mreža petak, 13. rujna 2024. u 14:57

Kako su objavili lokalni medij, a prenijeli svi svjetski mediji, uhićene su Choi, izvršni direktor kineskog proizvođača poluvodiča Chengdu Gaozhen (CHJS ), i Oh, voditelj dizajna procesa.

Choi, koji je prethodno bio izvršni direktor u tvrtkama Samsung Electronics i Hynix Semiconductor (sada SK Hynix), navodno je ukrao ključne procesne tehnologije koje je neovisno razvio Samsung Electronics za proizvodnju 20-nanometarskih DRAM poluvodiča. U rujnu 2020. godine Choi je osnovao Chengdu Gaozhen u suradnji s lokalnom kineskom vladom i angažirao domaće stručnjake za poluvodiče, uključujući Oha, bivšeg višeg istraživača u Samsung Electronicsu, za otkrivanje i nezakonitu upotrebu Samsung Electronicsove tehnologije jezgre memorijskih poluvodiča.

Oh se preselio u Chengdu Gaozhen i radio kao voditelj dizajna procesa, imajući ključnu ulogu u curenju osnovne tehnologije Samsung Electronicsa. Do travnja 2022. godine Choi je proizveo osnovne razvojne proizvode za mjerenje njihove funkcionalnosti kao stvarnih poluvodiča.

Policija je objasnila da ekonomska vrijednost procurjelih 20-nanometarskih razvojnih tehnologija iz Samsung Electronicsa iznosi oko 3,3 milijarde američkih dolara. Također istražuju druge zaposlenike koji su iz domaćih tvrtki, uključujući Samsung Electronics, prešli u Chengdu Gaozhen kako bi utvrdili je li bilo dodatnih curenja tehnologije.

Policijski dužnosnik izjavio je: "Ovaj je slučaj uzdrmao temelje ekonomske sigurnosti pokušajem proizvodnje poluvodiča domaćom tehnologijom kroz izravnu suradnju između bivšeg rukovoditelja domaće tvrtke poluvodiča i lokalne kineske vlade, što je dovelo do potencijalnog slabljenja nacionalne konkurentnosti. "