Umjetna inteligencija arapskim naftašima donijela pola milijarde USD dodane vrijednosti

Vrijednost je generirana integracijom više od 30 vodećih alata umjetne inteligencije u cijelom ADNOC-ovom lancu vrijednosti.

Mreža četvrtak, 7. ožujka 2024. u 05:50
📷 Maria Lupan (Unsplash)
Maria Lupan (Unsplash)

Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata tvrdi kako je generirala 500 milijuna američkih dolara dodatne vrijednosti u 2023. godini koristeći umjetnu inteligenciju.

Vrijednost je generirana integracijom više od 30 vodećih alata umjetne inteligencije u cijelom ADNOC-ovom lancu vrijednosti, od operacija na terenu do pametnijeg i bržeg korporativnog donošenja odluka.

Korištenje umjetne inteligencije također je smanjilo emisije ugljičnog dioksida između 2022. i 2023. za do milijun tona. U ADNOC-u će nastaviti integrirati umjetnu inteligenciju u svoje poslovanje, najavili su iz te tvrtke.

Alati koje koristi ADNOC uključuju one koje je razvio AIQ, zajednički pothvat s tvrtkom G42 za umjetnu inteligenciju iz Abu Dhabija.

Umjetnu inteligenciju se koristi za proizvodne aktivnosti, upravljanje ležištima i povećanje kapaciteta, između ostalog. Pomogla je također u povećanju stupnja automatizacije i optimizacije procesa, poboljšavanju učinkovitosti, kapitalnih troškova, operativnog i radnog kapitala, proizvodnje...