Ukupne globalne isporuke 5G pametnih telefona premašile 2 milijarde

Globalne kumulativne isporuke 5G pametnih telefona u četvrtom tromjesečju 2023. godine (Q4 2023) premašile su 2 milijarde tih uređaja, navodi Counterpoint Research Global Market Monitor Service

Gorden Knezović nedjelja, 25. veljače 2024. u 06:20
📷 Pexels
Pexels

Ta prekretnica postignuta je u manje od pet godina, što je najkraće razdoblje u usporedbi s prethodnim tehnologijama poput 4G ili 3G. 4G pametnim telefonima trebalo je šest godina da dostignu tu količinu. Gotovo 70% svih 5G isporuka dolazi s razvijenih tržišta pametnih telefona poput Kine, SAD-a i zapadne Europe. Apple i Samsung bili su vodeći brendovi 5G pametnih telefona, s kumulativno isporučenih preko 1 milijarde uređaja.

📷 Counterpoint Reasearch
Counterpoint Reasearch

Appleov doprinos

Robne marke pametnih telefona snažno su promovirale 5G mogućnosti i značajke dok su svoje ponude razlikovale na visoko konkurentnom tržištu. Lansiranje serije iPhone 12, prvih iPhonea koji podržavaju 5G, značajno je ubrzalo usvajanje 5G, podigavši ​​globalne 5G isporuke na više od 100 milijuna jedinica u jednom tromjesečju po prvi put u četvrtom tromjesečju 2020. godine (Q4 2020). Zamah se nastavio i isporuke su dosegle novi rekord u četvrtom tromjesečju 2023. godine (Q4 2023), dosegnuvši 200 milijuna jedinica u jednom tromjesečju.

Pristupačnost

Priuštivost i dostupnost 5G pametnih telefona poboljšane su zbog smanjenja razlike u cijenama između 5G i 4G procesora, zajedno sa strateškim odabirom komponenti od strane proizvođača kako bi se održao trošak popisa materijala. Osim toga, proizvođači procesora kao što su MediaTek i Qualcomm pomogli su proizvođačima pametnih telefona da ponude pristupačne 5G telefone lansiranjem osnovnih 5G procesora. Sve je to omogućilo proizvođačima, posebno kineskim, da ponude širi portfelj 5G pametnih telefona, posebno u srednjim i srednjim do visokim segmentima. Čak i na tržištima gdje 5G mreže nisu u potpunosti operativne, potrošači se odlučuju za 5G pametne telefone kako bi osigurali svoje ulaganje u budućnost.

📷 Counterpoint Reasearch
Counterpoint Reasearch

Prodor na tržišta u razvoju

Razvijena tržišta približavaju se zasićenju, s doprinosom 5G pametnih telefona ukupnoj isporuci od 80% u 2023. godini predvođeni premium segmentom. Stoga glavni proizvođači pametnih telefona uvode 5G mogućnost kao uobičajenu značajku u svojim uređajima srednje klase, dok je uvode u pristupačne segmente. Nadalje, veća je svijest potrošača i potražnja za 5G kao značajkom u zemljama u razvoju gdje i telekom operateri proširuju 5G pokrivenost. 5G pametni telefoni opremljeni su svim potrebnim elementima za prodor u pristupačne segmente tržišta u razvoju. Stoga će tržišta u razvoju poput Indije i jugoistočne Azije pokrenuti zamah za sljedeću milijardu isporuka 5G pametnih telefona.

Mreza 4 / 2024 travanj 2024.