Toshiba otpušta do četiri tisuće ljudi, šest posto radne snage u Japanu

Također će preseliti dio poslovanja iz Tokija u Kawasaki i ciljati na maržu operativne dobiti od 10 posto.

Mreža subota, 18. svibnja 2024. u 12:05
📷 Wen Xiao (Unsplash)
Wen Xiao (Unsplash)

Toshiba će otpustiti do četiri tisuće zaposlenih u sklopu restrukturiranja pod novim vlasništvom.

Japanska tvrtka u prosincu prošle godine je delistirana s tržišta kapitala zbog preuzimanja vrijednog 13 milijardi američkih dolara, iza kojeg stoji konzorcij predvođen privatnom investicijskom tvrtkom Japan Industrial Partners, čime je okončano desetljeće skandala i preokreta.

Napori konzorcija da napravi preokret u Toshibi smatraju se testom za privatni kapital u Japanu, koji se prije smatrao "hagetakom" ili lešinarima zbog svoje grabežljive reputacije.

Otkazi obuhvaćaju do šest posto Toshibine domaće radne snage. Tvrtka je također rekla da će premjestiti uredske funkcije iz središta Tokija u Kawasaki, zapadno od glavnog grada, i ciljati na maržu operativne dobiti od 10 posto u tri godine.

U Japanu, poznatom po konzervativnoj poslovnoj kulturi, tvrtke s privatnim kapitalom sve se više vide kao opcija za tvrtke koje raspolažu sporednom imovinom ili nemaju kandidata za nasljedstvo.

U zemlji izlazećeg Sunca val kompanija najavio je otpuštanje radnih mjesta posljednjih mjeseci, uključujući proizvođača fotokopirnih strojeva Konicu Minolta i elektronsku tvrtku Omron.