Tele2 s foodorom i Aeritom pokreće uslugu dostave hrane dronom

Tele2 se udružio s foodorom i Aeritom kako bi pokrenuo dostavu hrane koristeći IoT i 5G povezane dronove

Mreža nedjelja, 17. ožujka 2024. u 10:40

Isporuke će se vršiti gdje god je to moguće do posjeda ili vrta kupaca i spuštati pomoću kabela iz drona, s prvim isporukama već u proljeće u Värmdöu, otoku u blizini Stockholma. 

Tele 2 je surađivao s Nokijom i AirForestryjem na korištenju bespilotnih letjelica velikog kapaciteta, 6 m širokih za prorjeđivanje šuma iz zraka. Njih kontrolira 5G privatna bežična mreža i ako pilot projekt bude uspješan tijekom ove godine, bit će implementiran u komercijalne šumske operacije. Dronovima se upravlja iz prijenosne postaje s 5G antenama koje su postavljene tako da pokrivaju područje koje treba prorijediti. Mobilno rješenje omogućuje jednostavno postavljanje tamo gdje je potrebno i gdje nema javne pokrivenosti ili bilo koje druge alternativne tehnologije.   

📷 foodora
foodora

Tele2-ov 5G podržavat će flotu električnih dronova foodora Air koji će pružati uslugu dostave hrane iz nekoliko restorana u Värmdöu, izvan Stockholma. Operater će osigurati kontinuiranu povezanost za dronove temeljene na 5G IoT. Dronovi zahtijevaju i kratko vrijeme odgovora i sposobnost slanja i primanja velikih količina podataka za sigurno rukovanje isporukama, uz podršku 5G. 

Aerit je razvio napredne dronove integrirane u tehnološku platformu foodore kako bi stvorio učinkovito iskustvo dostave. Isporuke će započeti u svibnju na Värmdöu, a hranu je moguće naručiti putem aplikacije foodora. Cilj je proširiti se na više područja u Švedskoj kako bi više lokacija imalo pristup istoj usluzi dostupnoj u većim gradovima. 

Dostavni letovi, koji se obavljaju izvan vizualne linije vidljivosti (BVLOS), omogućuju pristup robi i uslugama na zahtjev za odobrena kućanstva unutar Aeritova područja pokrivanja od 100 četvornih kilometara. 

Dronovi imaju domet od 21 km i ispuštaju 2 grama ugljičnog dioksida po kilometru, što se može usporediti s tradicionalnim dostavnim vozilima na benzin ili dizel koji ispuštaju 143 odnosno 110 grama ugljičnog dioksida po kilometru. Maksimalni domet isporuke je 12 km, a nosivost 4 kg. Aeritov Nimbi dronovi također imaju vlastiti sustav vitla koji omogućuje i preuzimanje i ispuštanje paketa bez potrebe za pratećom infrastrukturom.