Stiže Wero, europski odgovor na Visu i Mastercard

Cilj mu je postati prvo paneuropsko rješenje za plaćanje za jedinstveno tržište, usklađujući se sa strategijom jedinstva bankarskog sektora.

Miroslav Wranka utorak, 1. listopada 2024. u 16:28
📷 Wero
Wero

Novi digitalni novčanik Wero pokrenut je u okviru Europske inicijative za plaćanja (European Payments Initiative, EPI). Zasad je dostupan u Njemačkoj, Belgiji i Francuskoj, omogućujući prekogranična plaćanja diljem zapadne Europe. Uz podršku 16 europskih banaka, uključujući BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG i Worldline AG, cilj mu je postati prvo paneuropsko rješenje za plaćanje za jedinstveno tržište, usklađujući se sa strategijom jedinstva bankarskog sektora.

EPI je u srpnju ove godine najavio kako će se njegova prva usluga usredotočiti na transakcije od osobe do osobe, omogućujući korisnicima prijenos sredstava unutar 10 sekundi pomoću telefonskog broja, adrese e-pošte ili QR koda generiranog aplikacijom, bez potrebe za IBAN-om .
Ova usluga funkcionira poput izravnog zaduženja između banaka i dostupna je 24/7 bez dodatnih troškova.
Wero također pruža korisnicima potpuni pregled stanja računa i potrošnje u stvarnom vremenu, omogućujući sigurno i praktično upravljanje plaćanjem.

Usluge plaćanja za mala poduzeća bit će uvedene putem internetskih faktura pomoću QR kodova 2025. godine, nakon čega će uslijediti podrška za plaćanja u trgovini 2026. godine, zajedno sa značajkama kao što su "kupi sada, plati kasnije" i drugim prilagođenim uslugama.