Snažno povećan izvoz starije opreme za proizvodnju čipova u Kinu

Prema vladinim podacima koje je prikupio Bloomberg, Kina nastavlja uvoziti poluvodičku opremu rekordnom brzinom, a većina narudžbi dolazi od strojeva starije generacije

Mreža petak, 6. rujna 2024. u 21:00
📷 asml
asml

Zbog svoje kritičnosti u omogućavanju naprednih industrija kao što su umjetna inteligencija i superračunalstvo, poluvodička oprema postala je jedan od najprovjeravanijih industrijskih strojeva na svijetu.

To je dovelo do sankcija protiv Kine od strane SAD-a zbog američke zabrinutosti da se tehnologije američkog porijekla koriste za narušavanje američke nacionalne sigurnosti. Ta su ograničenja prisilila Kinu da kupuje stariju opremu kako bi održala korak s domaćom potražnjom za proizvodima s čipovima.

Bloombergovo izvješće dolazi mjesec dana nakon ASML-ovog izvješća o zaradi za drugo tromjesečje ove godine (Q2 2024), koje je pokazalo da je Kina njegov najveći kupac drugo tromjesečje zaredom. Tijekom prvog i drugog tromjesečja 2024. godine 49% isporuka ASML-a bilo je u Kinu, što je značajna razlika u odnosu na isporuke tijekom 2022. i 2023. godine. U 2022. i 2023. godini 14% i 29% prodaje nizozemskog proizvođača opreme za proizvodnju čipova bilo je u Kini, iako je u trećem i četvrtom tromjesečju 2023. godine 46% odnosno 39% isporuka bilo u Kinu.

Podaci ASML-a pokazuju da je Kina bila njegov daleko najveći kupac u ovoj godini  📷 asml
Podaci ASML-a pokazuju da je Kina bila njegov daleko najveći kupac u ovoj godini asml

Prema podacima koje je prikupio Bloomberg, Kina je do srpnja kupila oko 26 milijardi američkih dolara opreme za proizvodnju čipova kako bi postavila novi rekord. Prethodni maksimum bio je 2021. godine, kada je Kina kupila opremu za oko 25 milijardi dolara tijekom istog razdoblja. Na popisu tvrtki koje su prodale strojeve Kini nalazi se i ASML, što je dovelo do toga da nizozemski izvoz u Kinu premaši 2 milijarde dolara.

Zbog američkih ograničenja, ASML ne može prodavati svoje najnovije strojeve za ekstremno ultraljubičasto zračenje (EUV), koji su neophodni za izradu najnaprednijih čipova - uključujući one koji se koriste u računalima s umjetnom inteligencijom. EUV strojevi prikladni su za takve slučajeve upotrebe jer ultraljubičasto svjetlo ima manju valnu duljinu od tradicionalnih strojeva.

Međutim, moguće je izraditi napredne čipove koristeći starije strojeve, pod uvjetom da proizvođači mogu koristiti više slojeva dizajna putem maski tijekom procesa proizvodnje. To povećava vrijeme proizvodnje i složenost operacije, a drugi način da se smanje ti nedostaci je da više strojeva radi istovremeno.

Američke sankcije protiv Kine također su obuhvatile starije DUV strojeve, ali oni su ograničeni na nekoliko tvornica. Usred pooštravanja sankcija, Kina je pokušala održati jednaku razinu s globalnim standardima proizvodnje čipova, ali njezin napredak je zaustavljen.