Samsung priprema značajno rezanje radne snage u inozemstvu

Val otpuštanja mogao bi biti priprema za usporavanje potražnje za tehnološkim proizvodima kako globalno gospodarstvo usporava.

Miroslav Wranka subota, 21. rujna 2024. u 07:10
📷 Oskar Alexanderson (Wikipedia)
Oskar Alexanderson (Wikipedia)

Samsung Electronics otpustit će do 30 posto osoblja u pojedinim odjelima u inozemstvu. Podružnice diljem svijeta smanjit će prodajno i marketinško osoblje za oko 15, a administrativno za do 30 posto.

Plan će biti implementiran do kraja ove godine i utjecat će na radna mjesta diljem Amerike, Europe, Azije i Afrike. Zasad nije poznato o kolikom je ukupnom broju riječ, koje će sve države i poslovne jedinice biti pogođene, kao ni hoće li biti otpuštanja i u Južnoj Koreji.

U Samsungu tvrde kako je u pitanju rutinska prilagodba radne snage, usmjerena na poboljšanje učinkovitosti. Nemaju posebnih ciljeva, a rezovima neće biti obuhvaćena proizvodnja. 

Samsung je krajem 2023. godine zapošljavao ukupno 267.800 ljudi. Oko 147 tisuća je u inozemstvu. Proizvodnja i razvoj činili su većinu tih poslova. Prodajnog i marketinškog osoblja bilo je oko 25.100, dok je 27.800 ljudi radilo u ostalim područjima.

Priprema za pad potražnje?

Smanjenje radnih mjesta dolazi dok se Samsung bori s rastućim pritiskom na svoje ključne odjele.
Njegovo poslovanje s čipovima kaskalo je za konkurencijom u oporavku od ozbiljnog pada u industriji koji je prošle godine doveo njegovu dobit na najnižu razinu u zadnjih 15 godina.

Samsung je u svibnju smijenio čelnika svojeg odjela za poluvodiče u pokušaju prevladavanja "krize čipova" dok nastoji sustići manjeg rivala SK Hynix u opskrbi vrhunskih memorijskih čipova koji se koriste u čipseti umjetne inteligencije.

Na tržištu top modela pametnih telefona, Samsung se suočava sa oštrom konkurencijom Applea i kineskog Huaweija, a dugo je zaostajao za TSMC-om u ugovornoj proizvodnji čipova. U Indiji, koja Samsungu donosi oko 12 milijardi američkih dolara godišnjeg prihoda, štrajk zbog plaća remeti proizvodnju.

Reuters piše kako su otpuštanja priprema za usporavanje potražnje za tehnološkim proizvodima kako globalno gospodarstvo usporava. Moguće je također kako nastoje poboljšati bilancu rezanjem troškova.