Reddit u pripremama za IPO, hoće li i oni postati meme stock?

Nakon zadnje runde financiranja u 2021.godini, procjenjivalo se kako ta platforma vrijedi 10 mlrd. USD.

Mreža petak, 23. veljače 2024. u 12:20
📷 Brett Jordan (Unsplash)
Brett Jordan (Unsplash)

Reddit je smanjio neto gubitak na 90,8 milijuna američkih dolara, uz rast prihoda od oko 21 posto u 2023. godini, na 804 mil. USD.

Taj je podatak, između ostalih, objavljen u dokumentaciji za javnu ponudu dionica, koja bi trebala biti provedena na američkom tržištu kapitala tijekom ožujka ove godine.  

Doznali smo također kako je Reddit imao prosječno 73,1 milijun aktivnih korisnika dnevno i 267,5 milijuna aktivnih korisnika tjedno u zadnja tri mjeseca prošle godine. 

Tu platformu koristi više od 100 tisuća aktivnih zajednica, koje su stvorile milijardu objava kumulativo. 

Mogu li do 10 milijardi dolara?

Nakon zadnje runde financiranja u 2021.godini, procjenjivalo se kako Reddit vrijedi 10 mlrd. USD. Zasad nije jasno na koji iznos ciljaju tijekom javne ponude dionice, ali očekuje se kako ponuditi nešto manje od deset posto ukupnog broja dionica. 

Glavni izvršni direktor Steven Huffman drži obične dionice klase B koje se mogu izdati nakon postizanja uvjeta stjecanja prava - da Reddit nakon ponude postigne procjenu tržišne kapitalizacije od pet mlrd. USD.

Nedavno su sklopili dogovor s Googleom o korištenju sadržaja za obuku modela umjetne inteligencije, vrijedan 60 mil. USD godišnje. 

IPO dolazi gotovo dva desetljeća nakon pokretanja Reddita i bit će veliki test za platformu koja i dalje zaostaje za komercijalnim uspjehom suvremenika kao što su Facebook i Twitter (sada X).

Među mogućim problemima su pristup moderaciji sadržaja, kao i jaka konkurencija kad je riječ o digitalnom oglašavanju (ponajprije Facebook i TikTok).

S druge strane, Reddit ima lojalnu bazu korisnika, a i pokazalo se kako pojedine zajednice raspravama mogu imati utjecaja na kretanje cijena dionica pojedinih tvrtki (Gamestop i AMC).

Prihodi od oglašavanja i pretplate

Reddit su 2005. pokrenuli Huffman, tada web programer,  i poduzetnik Alexis Ohanian, suprug teniske prvakinje Serene Williams. U projekt su dosad uložili veliki igrači kao što su Andreessen Horowitz i Tencent Holdings, kao i reper Snoop Dogg.

Otkako se 2011. izdvojio iz konglomerata Conde Nast, Reddit je postao najpoznatiji po nišnim skupinama za raspravu i korisnicima koji glasaju za sadržaj koji su objavili drugi članovi.

Tijekom 2020. preuzeli su tvrtku Dubsmash, konkurenta TikToku. Prihode ostvaruju primarno oglašavanjem, iako imaju i mjesečnu pretplatu, za koju nije izvjesno donosi li zaradu. 

Zahtjev za IPO predan je potajno krajem 2021. godine, ali su ga zbog lošeg ekonomskog ozračja morali odgoditi sve do sad.

Ponudu dionica predvodit će Morgan Stanley i Goldman Sachs, na čelu konzorcija koji uključuje više od desetak drugih banaka, piše Reuters.