Potrošnja u javnom cloudu premašiti će 675 milijardi dolara u 2024.

Predviđa se da će globalna potrošnja na javne usluge u cloud computingu porasti za 20,4% na ukupno 675,4 milijarde dameričkih dolara u 2024. godini, u odnosu na 561 milijardu dolara u 2023. godini

Gorden Knezović ponedjeljak, 27. svibnja 2024. u 01:45
📷 needpix
needpix

Taj rast potiče generativna umjetna inteligencija (GenAI) i modernizacija aplikacija, navodi Gartner, Inc.

"Kontinuirani rast koji očekujemo vidjeti u javnoj potrošnji u cloudu može se uvelike pripisati GenAI-ju zbog kontinuiranog stvaranja temeljnih modela opće namjene i povećanja isporuke aplikacija omogućenih za GenAI u velikom broju", rekao je potpredsjednik analitičara u Gartneru Sid Nag te dodao: "Zbog ovog kontinuiranog rasta, očekujemo da će potrošnja krajnjih korisnika javnog clouda premašiti brojku od bilijun dolara prije kraja ovog desetljeća." 

Očekuje se da će svi segmenti tržišta clouda zabilježiti rast 2024. Predviđa se da će infrastruktura kao usluga (IaaS) doživjeti najveći rast potrošnje krajnjih korisnika od 25,6%, a slijedi je platforma kao usluga (PaaS ) na 20,6%.

"IaaS nastavlja s snažnom stopom rasta koja je odraz GenAI revolucije koja je u tijeku", rekao je Nag te dodao: "Potreba za infrastrukturom za obučavanje modela umjetne inteligencije, zaključivanje i fino podešavanje samo raste i nastavit će rasti eksponencijalno te imati izravan učinak na potrošnju IaaS-a."

Dok infrastruktura u cloudu i platformske usluge pokreću najveći rast potrošnje, SaaS ostaje najveći segment tržišta u cloudu u potrošnji krajnjih korisnika. Predviđa se da će SaaS potrošnja porasti za 20% na ukupno 247,2 milijarde dolara u 2024. godini.

"Potrošnja na SaaS potaknuta je aplikacijama koje su modernizirali neovisni dobavljači softvera za rad u modelu potrošnje temeljenom na SaaS-u", rekao je Nag te dodao: "Organizacije nastavljaju povećavati svoju upotrebu cloudu za specifične slučajeve upotrebe kao što su umjetna inteligencija, strojno učenje, Internet stvari i veliki podaci koji pokreću ovaj rast SaaS-a."