Poljaci oglobili PayPal zbog nejasnih klauzula o zabranjenim aktivnostima

PayPal ima neograničenu mogućnost po volji odlučiti je li korisnik počinio zabranjenu radnju i kakvu će kaznu za to dobiti, a to može biti, primjerice, blokada novca na računu, ocijenio je regulator.

Mreža subota, 20. srpnja 2024. u 11:05
📷 Marques Thomas (Unsplash)
Marques Thomas (Unsplash)

Poljski nadzorni organ za zaštitu konkurencije i zaštitu potrošača UOKiK izrekao je kaznu od 106,6 milijuna zlota (24,9 milijuna eura) PayPalu Europe jer nije naveo potrošače u aktivnostima vezanim uz ugovorne klauzule za koje bi mogli biti kažnjeni.

UOKiK je priopćio da su zabranjene aktivnosti koje bi mogle dovesti do kazni opisane na nejasan način, pa korisnici možda neće razumjeti što točno nije dopušteno i što tvrtka može poduzeti u takvim slučajevima.

"PayPalove klauzule su općenite, dvosmislene i nerazumljive. Čitajući ove odredbe, potrošač ne može predvidjeti koje bi se njegove radnje mogle smatrati zabranjenima ili kakve bi mu sankcije poduzetnik mogao nametnuti", rekao je voditelj UOKiK-a Tomasz Chrostny.

"Dakle, PayPal ima neograničenu mogućnost po volji odlučiti je li korisnik počinio zabranjenu radnju i kakvu će kaznu za to dobiti, a to može biti, primjerice, blokada novca na računu", dodao je Chrostny.

"PayPal je predan poštenom postupanju prema svojim korisnicima i davanju točnih, lako razumljivih i transparentnih informacija. "Blisko smo surađivali s UOKiK-om tijekom cijele njegove istrage", poručili su iz te tvrtke.

Odluka nije konačna jer PayPal ima mogućnost žalbe sudu.