Nizozemske vlasti nastoje zadržati ASML u toj državi

Plan uključuje vraćanje poreznih olakšica za kvalificirane migrante i izdvajanje između milijardu i 1,3 milijarde eura za razvoj u regiji Eindhoven.

Mreža ponedjeljak, 1. travnja 2024. u 12:05
📷 Azhar J (Unsplash)
Azhar J (Unsplash)

Očekuje se kako će nizozemska vlada predstaviti početne planove za zadržavanje najveće tvrtke u toj državi, ASML-a, od premještanja poslovanja izvan Nizozemske.

Proizvođač poluvodičke opreme ASML, najveća europska tehnološka tvrtka, šokirao je nizozemsku vladu nakon što je izvršni direktor Peter Wennink izašao u javnost s pritužbama na političke odluke, uključujući ukidanje poreznih olakšica za kvalificirane migrante, što bi otežalo tvrtki zapošljavanje vitalnog osoblja.

ASML je također ustvrdio kako vlada nije pravilno ulagala u poboljšanje infrastrukture u tehnološkom središtu u Eindhovenu, u rasponu od autocesta preko stanovanja do poboljšanja električne mreže.

Detalji plana nazvanog "Operacija Beethoven" procurili su u nizozemski tisak, pozivajući se na nacrte dokumenata.

Nizozemski list Algemeen Dagblad izvijestio je kako plan uključuje vraćanje poreznih olakšica za kvalificirane migrante i izdvajanje između milijardu i 1,3 milijarde eura za razvoj u regiji Eindhoven.

Istraživanje Reutersa među nizozemskim blue-chip tvrtkama pokazalo je kako ih više od desetak razmatra premještanje poslovanja izvan Nizozemske. 

Mnogi su se požalili na to što, nakon što su populističke stranke ostvarile veliki napredak na nacionalnim izborima u studenom prošle godine, parlament gura politiku bez razmatranja dugoročnih učinaka.

Razgovori o novoj desničarskoj vladi sporo napreduju, prisiljavajući privremenu vladu premijera na odlasku Marka Ruttea na akciju.

Uz mjere protiv imigracije, tvrtke se protive novom porezu na otkup dionica, ograničenjima porezne olakšice na ulaganja i žale se da je politika previše nepredvidiva.

Shell i Unilever preselili su svoja sjedišta u London nakon što je nizozemska vlada 2018. bila prisiljena odustati od obećanja da će ukinuti porez po odbitku na dividendu.