Nizozemska vlada zabranit će ASML-u servisiranje opreme u Kini

Prema Bloombergu, Nizozemska je spremna ograničiti ASML-a u servisiranju instalirane napredne opreme za tvornicu čipova u Kini, što bi moglo ozbiljno poremetiti kineske ambicije njihove proizvodnje

Mreža nedjelja, 1. rujna 2024. u 10:43

Time bi najveći kineski proizvođač poluvodiča SMIC mogao bi izgubiti sposobnost proizvodnje čipova na svojim 7nm i 5nm procesnim tehnologijama u nadolazećoj godini.

Nizozemska vlada planira dopustiti da određene licence za servisiranje isteknu krajem godine, posebno one koje se odnose na ASML-ove napredne DUV litografske strojeve. Ta bi odluka potencijalno mogla učiniti dio opreme ASML-a u Kini neupotrebljivom do sljedeće godine. Odluka je uslijedila nakon pritiska Sjedinjenih Američkih Država na saveznike da usklade svoje kontrole izvoza s američkom politikom usmjerenom na ograničavanje kineskog napretka u proizvodnji poluvodiča.

SAD je naznačio da bi mogao nametnuti jednostrane mjere, poput Pravila o stranim izravnim proizvodima (FDPR), ako se partneri poput Nizozemske ne pridržavaju. To pravilo omogućuje SAD-u kontrolu izvoza stranih proizvoda koji uključuju čak i minimalnu američku tehnologiju.

Prethodno je nizozemska vlada nametnula zabranu izvoza ASML-ovih Twinscan NXT:2000i, 2050i i 2100i DUV litografskih strojeva Kini. Ti lito alati imaju razlučivost ≤38 nm i mogu se koristiti za izradu logičkih čipova na 7nm, pa čak i 5nm procesnim tehnologijama, iako s višestrukim uzorcima, vrstama procesnih tehnologija koje američka vlada i njezini saveznici ne žele da Kina ima zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

📷 asml
asml

Neki od tih alata već su instalirani u tvornicama kojima upravljaju tvrtke poput SMIC-a (i potencijalno neke druge, uključujući proizvođače memorije). SMIC navodno koristi Twinscan NXT:2000i i naprednije strojeve za proizvodnju čipova na svojoj 7nm tehnologiji 2. generacije za Huawei koji se nalazi na crnoj listi, kineski visokotehnološki div kojeg američka vlada već neko vrijeme drži pod sankcijama. Ipak je Huawei prošle godine osmislio 7nm aplikacijski procesor za pametne telefone s ugrađenim 5G modemom.

Međutim, ti strojevi trebaju servisiranje, a bez održavanja i novih rezervnih dijelova mogli bi postati neoperativni do 2025. godine, što će ozbiljno poremetiti napredne mogućnosti proizvodnje poluvodiča SMIC-a i Huaweija.