Microsoft povećao kapitalne izdatke, monetizaciju očekuje za 15 godina

U proteklom tromjesečju potrošeno je 19 milijardi USD kako bi se zadovoljila potražnja za uslugama s umjetnom inteligencijom.

Mreža četvrtak, 1. kolovoza 2024. u 05:53
📷 Surface (Unsplash)
Surface (Unsplash)

Microsoft će ove fiskalne godine potrošiti više novca za izgradnju infrastrukture umjetne inteligencije, iako je rast njegovog poslovanja u računalnom oblaku usporen.

Velike tehnološke tvrtke ulažu milijarde dolara u podatkovne centre kako bi iskoristile procvat generativne umjetne inteligencije. Alphabet je prošli tjedan upozorio kako će njegova kapitalna potrošnja ostati visoka do kraja godine.

Microsoftovi kapitalni izdaci porasli su za 77,6 posto na 19 milijardi američkih dolara u četvrtom fiskalnom tromjesečju koje završava 30. lipnja. Gotovo svi troškovi bili su vezani uz cloud i umjetnu inteligenciju. Za cijelu fiskalnu 2024. kapitalna potrošnja iznosila je ukupno 55,7 mlrd. USD.

Troškovi su bili nužni kako bi se zadovoljila potražnja za uslugama s umjetnom inteligencijom. Ulaganja u imovinu te vrste bit će monetizirana tijekom 15 godina i kasnije, očekuju u divu iz Redmonda.

Odjel Intelligent Cloud - u sklopu kojeg je Azure - porastao je 19 posto na 28,5 mlrd. USD, nešto manje od očekivanja.

Azure sad ima više od 60 tisuća korisnika, blizu 60 posto više nego u istom razdoblju lani. Trebao bi rasti između 28 i 29 posto. 

Iako je ukupni rast usporio, usluge umjetne inteligencije činile su veći dio povećanja prihoda u lipanjskom tromjesečju od 8 postotnih bodova.

Prihod od softvera namijenjenog povećanju produktivnosti - što obuhvaća paket Office, Linkedin i 365 Copilot - porastao je za 11 posto.

Prihod od poslovanja s osobnim računalima (Windows, Xbox, Surface i ostalo) porastao je 14 posto.

Ukupni prihodi veći su za 15 posto i iznose 64,7 mlrd. USD.