Meta Platforms iznenadila dobrim rezultatima, očekuje još bolji kvartal

Postojeći alati s umjetnom inteligencijom trebali nastaviti poticati rast u sljedeće dvije godine, dok će za unovčavanje novih generativnih značajki umjetne inteligencije trebati više vremena.

Mreža ponedjeljak, 5. kolovoza 2024. u 11:05
📷 Julio Lopez (Pexels)
Julio Lopez (Pexels)

Tvrtka Meta Platforms nadmašila je očekivanja prihodima prihodima u drugom tromjesečju i objavila optimistična očekivanja za treći kvartal.

Tijekom ovog tromjesečja trebala bi ostvariti prihode u rasponu od 38,5 do 41 milijardu američkih dolara. Prihodi su u razdoblju od travnja do lipnja porasli 22 posto, na 39,1 mlrd. USD.

Glavna financijska direktorica Mete Susan Li rekla je kako tvrtka i dalje bilježi zdravu globalnu potražnju za oglašavanjem te da također ubire plodove višegodišnjeg projekta korištenja umjetne inteligencije za poboljšanje sustava ciljanja, rangiranja i isporuke za digitalne oglase na svoje platforme.

Ti bi alati trebali nastaviti poticati rast u sljedeće dvije godine, dok će za unovčavanje novih generativnih značajki umjetne inteligencije poput digitalnih pomoćnika trebati više vremena.

Iako su Metini troškovi porasli za sedam posto u drugom tromjesečju, njen skok prihoda znatno je premašio rast rashoda i doveo do povećanja operativne marže za devet posto, na 38 posto.

Broj dnevno aktivnih ljudi bio je veći za sedam posto u odnosu na prošlu godinu, prosječnih 3,27 milijardi u lipnju.

Meta je povećala zapošljavanje tijekom prošle godine, osobito inženjera umjetne inteligencije, dok je nastavila tiho raspuštati timove drugdje. Broj zaposlenih pao je za jedan posto u odnosu na prethodnu godinu. No, trebao bi biti povećan do kraja godine.

Kapitalni izdaci za ovu godinu iznosit će između 37 i 40 mlrd. USD, za dvije mlrd. više nego što se očekivalo. Ukupni troškovi trebali bi i dalje biti 96 do 99 mlrd. USD.

Također očekuju nastavak poslovanja s gubitkom za Reality Labs, koja proizvodi konzolu za virtualnu stvarnost, što će se povećavati tijekom nadolazećih godina.

Reality Labs izgubio je gotovo 4,5 mlrd. USD u drugom tromjesečju. Rast prihoda tog odjela uglavnom je pripisan prodaji konzole za virtualnu stvarnost Quest.