Lenovu prihodi rastu na krilima umjetne inteligencije

Dobre rezultate u Lenovu pripisuju novom trendu hibridne umjetne inteligencije, koji izravno potiče potražnju za osobnim računalima koja mogu podržati umjetnu inteligenciju.

Mreža ponedjeljak, 26. veljače 2024. u 20:13
📷 Artin Bakhan (Unsplash)
Artin Bakhan (Unsplash)

Grupacija Lenovo je u trećem fiskalnom tromjesečju povećala prihode za tri posto na godišnjoj razini, na 15,7 milijardi američkih dolara. 

Neto prihod iznosio je 357 mil USD, s maržom neto prihoda koja je porasla na razini kvartala na 2,3 posto. 

Poslovna jedinica Solutions and Services prešla je prag od dvije mlrd. USD prihoda, s maržom većom od 20 posto, a povećali su i prihod od upravljanih usluga i usluga projekata i rješenja na godišnjoj razini 11. kvartal zaredom. 

Upravljane usluge te usluge projekata i rješenja sad zajedno čine 55 posto prihoda. 

Za trećinu više isporučenih smartfona

Poslovna jedinica Infrastructure Solutions je zabilježila rast prihoda do milijarde USD za svoje poslove pohrane, softvera i usluga. 

Intelligent Devices je također rastao, zahvaljujući oporavku tržišta računala. U Sjevernoj Americi ostvaren je rast prihoda od 20 posto u odnosu na godinu prije. 

Poslovanje s pametnim telefonima i tablet računalima vratilo se visokom dvoznamenkastom rastu - pametni telefoni porasli su za 32 posto, uz snažan rast u azijsko-pacifičkoj regiji, EMEA i Sjevernoj Americi.

Dobre rezultate u Lenovu pripisuju novom trendu hibridne umjetne inteligencije, koji izravno potiče potražnju za osobnim računalima.

Očekuju kako će taj trend podržati još jedan ciklus osvježavanja industrije. 

Ulaganje u razvoj

Uz uređaje, hibridna umjetna inteligencija potiče povećanu potražnju za hibridnom infrastrukturom i potražnju kupaca za aplikacijama, rješenjima i izvornim uslugama umjetne inteligencije kao što su savjetovanje, dizajn, razvoj i održavanje – potičući rast u više korisničkih vertikala.

Broj zaposlenih u istraživanju i razvoju u Lenovu raste na godišnjoj razini na više od 25 posto broja zaposlenih. Omjer troškova istraživanja i razvoja u odnosu na prihode za cijelu fiskalnu godinu mogao bi dosegnuti najviši nivo svih vremena. 

Sklopili su partnerstvo s tvrtkom Anaconda za ubrzanje razvoja umjetne inteligencije i implementaciju Lenovo radnih stanica visokih performansi za podatkovne znanosti, paket uređaja i rješenja pokretanih umjetnom inteligencijom, proširenje hibridne platforme u cloudu za umjetnu inteligenciju novim hiperkonvergiranim rješenjima ThinkAgile i serverimea ThinkSystem te novopokrenutom ponudom cyber otpornosti kao usluge (CRaaS).