Lenovo: Računala s umjetnom inteligencijom će za tri godine postati sveprisutna

To će biti računala opremljena osobnim pomoćnikom s prirodnim interakcijama, heterogenim računalstvom, osobnom bazom znanja, povezano s otvorenim ekosustavom aplikacija te s privatnošću i zaštitom.

Miroslav Wranka petak, 31. svibnja 2024. u 06:15
📷 Nakul (Unsplash)
Nakul (Unsplash)

Grupacija Lenovo objavila je poslovne rezultate za četvrto tromjesečje i fiskalnu godinu 2023./2024. 

Kvartalni prihodi su rasli u usporedbi s prošlom godinom u svim poslovnim grupama, pri čemu su prihodi Grupe porasli za gotovo 10 posto na godišnjoj razini, na 13,8 milijardi američkih dolara, uz neto dobit nešto veću od 248 milijuna USD, za 118 posto više nego godinu dana prije.

Prihod za cijelu fiskalnu godinu iznosio je 56,9 mlrd. USD, neto dobit nešto više od milijarde USD. Isplatit će dividendu u iznosu od 3,8 američkih centi po dionici.

Od druge polovine fiskalne godine, Lenovo je ostvario rast prihoda na godišnjoj razini od šest posto, a neto marža se oporavila od pada na godišnjoj razini u prvoj polovini godine i ostala na jednakoj razini u drugoj polovini.

U prošloj fiskalnoj godini Lenovo je postigao rekordno visok postotak vezan uz broj zaposlenih u istraživanju i razvoju od 26,2 posto, kao i omjer troškova istraživanja i razvoja u odnosu na prihod od 3,6 posto. 

Lenovo je tijekom prošle fiskalne godine predstavio svoja prva računala s umjetnom inteligencijom, mogućnosti umjetne inteligencije koje pokrivaju druge pametne uređaje, pametnu infrastrukturu te pametna rješenja i usluge. 

U Lenovu očekuju kako će računalo s umjetnom inteligencijom tijekom sljedeće tri godine postati sveprisutno, pokrećući novi ciklus osvježenja za industriju. 

To će biti računala opremljena osobnim pomoćnikom s prirodnim interakcijama, heterogenim računalstvom, osobnom bazom znanja, povezana s otvorenim ekosustavom aplikacija za umjetnu inteligenciju te s privatnošću i sigurnosnom zaštitom. 

Hibridna umjetna inteligencija također potiče veću potražnju za infrastrukturom umjetne inteligencije i korisnici sve više traže prilagođena rješenja i usluge umjetne inteligencije, posebno savjetovanje, dizajn, implementaciju i održavanje umjetne inteligencije.