Kapacitet podatkovnih centara udvostručit će se svake četiri godine

Kapacitet hiperrazmjernih podatkovnih centara diljem svijeta udvostručio se u posljednje četiri godine, navodi se u izvješću Synergy Research Groupa

Mreža srijeda, 24. travnja 2024. u 11:30

Slična stopa rasta nastavit će se tijekom sljedećeg desetljeća usred velike potražnje za uslugama u cloudu i alatima umjetne inteligencije.

Broj aktivnih hiperrazmjernih objekata diljem svijeta porastao je na 992 krajem 2023. godine, navodi je Synergy Research Group, a ta je brojka od tada premašila 1.000. Izvješće predviđa da će dodatnih 120-130 hiperrazmjernih podatkovnih centara biti uključeno svake godine tijekom sljedećeg desetljeća. Vjeruje se da je u pripremi do 440 hiperrazmjernih podatkovnih centara.

Operatori se povećavaju za AI

AI će biti primarni čimbenik koji će potaknuti rast kapaciteta, navodi se u izvješću. Generativna umjetna inteligencija potaknut će operatere da povećaju razmjere novih podatkovnih centara, potičući rast kapaciteta.

Mnogi od najvećih ulagača u nekretnine u svijetu trebaju poduzeti korake za proširenje portfelja svojih podatkovnih centara. Digital Realty je u prosincu pokrenuo zajedničko ulaganje vrijedno 7 milijardi američkih dolara s Blackstoneom kako bi razvio više hiperrazmjernih kapaciteta, a Blackstone je prethodno obećao potrošiti do 8 milijardi dolara na svoju podružnicu za podatkovne centre, QTS, kako bi se pripremio za procvat AI "jednom u generaciji".

SAD prvi po kapacitetu

U četvrtom tromjesečju 2023. godine SAD je činio 51 posto globalnog kapaciteta hiperrazmjernih podatkovnih centara, dok su Europa i Kina činile 17 posto odnosno 16 posto. Sjeverna Virginia, najveće svjetsko tržište podatkovnih centara, dom je trećine kapaciteta SAD-a, unatoč nedavnim naporima da se glavni podatkovni centri smjeste na širem geografskom području.

Nedavno izvješće DC Bytea kaže da će druga područja SAD-a vjerojatno doživjeti brzi rast uključujući tržišta u Sjevernoj i Južnoj Karolini, Wisconsinu i Indiani.

Izvan SAD-a, zemlje koje nude najviše IT kapaciteta uključuju Kinu, Irsku, Njemačku, Nizozemsku i Australiju.

Microsoft, Google i Amazon 60% kapaciteta

Synergy Research Group je rekao da se njegovi podaci temelje na analizi podatkovnih centara 19 glavnih pružatelja usluga u cloudu i internetskih usluga.

Trio koji je vodeći na tržištu javnog clouda - Amazon, Microsoft i Google - dominira na tržištu, zajedno čine 60 posto svih kapaciteta hiperskaliranih podatkovnih centara, a slijede ih Meta, Alibaba, Tencent, Apple i ByteDance.

Velika triojka javnog clouda potiče i budući rast. Prošlog je tjedna objavljeno da Microsoft namjerava udvostručiti kapacitet novog podatkovnog centra. U međuvremenu, od prijelaza godine Google je krenuo s novim razvojem u Norveškoj i otkrio planove za kampus podatkovnog centra vrijedan milijardu dolara u Velikoj Britaniji.